En av världens mest smittsamma sjukdomar spred sig i Göteborgsområdet och vårdcentralerna fylldes av varningsskyltar med prickiga barn. Totalt smittades ett 30-tal personer och flera av dem blev sjuka trots att de var vaccinerade. Regionpolitikerna hostade upp några miljoner så under hela året har man kunnat vaccinera sig gratis.
Stort steg för jämställdheten
Den 12 januari var en stor dag för landets jämställdhetsivrare. Då klippte jämställdhetsministern Åsa Regnér det blågula bandet och förklarade den nya Jämställdhetsmyndigheten i Angered invigd.
– Jag hoppas att ni kommer att se de ohemula kraven och kolossala förväntningarna som ett stöd och tecken på att folk verkligen längtat efter det här, sa Åsa Regnér till den nyrekryterade personalen under invigningen.
Tolv månader senare blir dock myndighetens fortlevnad osäker.
Moderaten Maria Rydén (M) avgår
Efter att ha tagit ut full lön samtidigt som hon befunnit sig på långväga semesterresor blev det moderata kommunalrådet Maria Rydén tvungen att avgå. Axel Josefson tog över hennes plats i kommunstyrelsen.
Stoppade utförsäljning i Rannebergen
Hyresgästerna i Rannebergen ville absolut inte att kommunen skulle sälja deras lägenheter till privatägda Victoria Park. De samlade namnunderskrifter och demonstrerade tills kommunen avbröt förhandlingarna – eftersom det visade sig att Victoria Park gjort affärer med grovt kriminella.
Februari
SD-topparna smutskastar varandra
Jörgen Fogelklou (SD) hotade att gräva ner partikollegan Lars Hansson i en garderob. Kollegan fick honom arbetsbefriad från sin tjänst som politisk sekreterare, men sedan anklagades Lars Hansson själv för mobbing och kränkningar. Internbråket slutade med att Lars Hansson fick sälla sig till alla de SD-politiker som lyckats bli uteslutna ur det egna partiet.
Mars
Vinterkylan höll i sig
Våren var svinkall och i månadsskiftet februari/mars var det fortfarande femton minusgrader. Kylan fick de nattöppna kyrkorna för hemlösa att förlänga sina öppettider och många sökte sig dit för värme och vila.
Ingen mer personal till Sahlgrenska
2017 gick Sahlgrenska över 300 miljoner back så i mars infördes anställningsstopp för att få ekonomin i balans. Besparingsåtgärderna fortsatte sedan att avlösa varandra under året.
April
Jubileum för ETC Göteborg
Vi firade ett år som dagstidning!
Angered care betalar inte sin skuld
Vårdcentralsägaren hade till april på sig att betala skulden på 22 miljoner kronor till regionen för misskötseln av Angered Care. Han betalade aldrig och nu är företaget satt i konkurs.
Tillslag mot Trucken
Polisen, Skatteverket och tillståndsenheten genomförde ett planerat tillslag mot svartklubben Truckstop Alaska och eftersom de hittade alkohol till försäljning startade en polisutredning. ”Den lilla svarta scenen som varit det verkliga navet för en stor del av denna stads fria alternativmusik är nu under dödshot. För vem blir det bra?” Det frågade sig chefredaktör Hanna Strömbom i en ledartext som snabbt blev en av de mest lästa i ETC Göteborgs historia.
Maj
Marstrand blir naturreservat
Västkustpärlan Marstrand och de omgivande öarna klassas som naturreservat. Området invigdes den 5 maj och invånaren Dag Egnell var mycket nöjd med beslutet.
– Om de fortsätter bygga så blir det som vid Medelhavet till slut. Hade vi haft det varmare så hade vi redan haft casino och höghus här, sa han när ETC Göteborg besökte platsen.
Hamnen fick rätt i rätten
Det var svårt att hålla reda på alla rättsprocesser mellan arbetsgivaren Sveriges Hamnar och facket Hamnarbetareförbundet som pågick under året. I maj meddelade Arbetsdomstolen det var rätt av de 25 hamnarbetarna att lägga ner sitt arbete en eftermiddag året innan. Det var också okej av arbetsgivaren att inte betala dem för den arbetstiden. Domen innebar att parterna var tvungna att betala varandras rättegångskostnader.
Första spadtaget till tågtunneln
Sällan har en åtta kilometer lång tågslinga väckt så starka reaktioner. Trots alla protester och överklaganden gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus till att börja bygga Västlänken. Den 30 maj togs det första symboliska spadtaget i en grushög bakom Världskulturmuseet.
Fortsätter sitt LNG-engagemang
Ungefär samtidigt som företaget Swedgas tar första spadtaget till den nya naturgasterminalen i Skarvikshamnen föreslår Liberalerna att kommunen ska stoppa sitt engagemang i den kritiserade anläggningen. Förslaget röstades ner i kommunstyrelsen men aktivisternas protester fortsätter.
Juni
Lokalpolitikerna bestämmer budgeten
Socialdemokraternas budgetförslag vann när kommunfullmäktige röstade om vilken budget som skulle styra staden nästa år. Under den tio timmar långa budgetdebatten sa kristdemokraten David Lega att han hade svårt att se hur de rödgröna skulle styra efter valet, och med facit i hand visade det sig stämma.
Götatunneln blir enkelriktad
I slutet av juni blir Götatunneln enkelriktad och förvirringen är total de första dagarna.
Juli
Tråkigt besked för grillentusiaster
På grund av värme och torka inför Länsstyrelsen totalt grill- och eldningsförbud i hela regionen. Inledningsvis sågs ändå en del engångsgrillar här och var, men när de stora skogsbränderna bröt ut i Jämtland med omnejd tog de flesta varningarna på allvar.
Skolan får gemensamma förvaltningar
Ansvaret över skolan och förskolan flyttas från de enskilda stadsdelarna till två centrala skolförvaltningar. Inledningsvis blir det en del diskussioner om hur pengarna ska fördelas, eller mer specifikt hur stor del av pengarna som ska fördelas efter elevernas socioekonomiska bakgrund.
Elin stoppar en utvisning
Elin Ersson stoppar en utvisning till Afghanistan genom att vägra sätta sig ner i flygplanet. Hon filmar hela förloppet och det första dygnet visas klippet över 100 000 gånger. Göteborgskan fick uppmuntrande tillrop från hela världen, men åtalades också för brott mot luftfartslagen.
Augusti
Internationell regnbågsfestival i Göteborg
Pridefestivalen storsatsar, flyttar till augusti och är tillsammans med Stockholm värdstad för Europride.
Frölunda brinner
Bara några veckor innan riksdagsvalet brinner ett stort antal bilar i kvarteren kring Frölunda torg. En bekymrad stadsminister besöker stadsdelen, och de invånare som ETC Göteborg pratar med är besvikna och förbannade.
– Det är ett jättetrevligt område och har alltid känts tryggt. Jag blev förvånad eftersom folk här är så mysiga, säger en kvinna som såg händelserna från sin balkong.
Kungälv står upp mot NMR
Polisen låter Nordiska motståndsrörelsen kampanja varje dag inför valet. Kommunen överklagar beslutet, med hänvisning till invånarnas trygghet och säkerhet. Fallet går hela vägen till kammarrätten, som slår fast att polisen tagit rätt beslut. Partiet fick totalt 103 röster i kommunen.
September
Ingen vinner kommunvalet
På riksnivå ropade alla ut sig som vinnare, men i Göteborg fick varken alliansen eller det rödgröna blocket majoritet i kommunvalet. Om det finns några vinnare så skulle de i så fall vara uppstickarpartiet Demokraterna. Centerpartiets röster räckte till en comeback i kommunfullmäktige och Vänsterpartiet ökade med flera procentenheter.
Fortsatt blågrönt i regionen
Regionvalet hade ett lite tydligare resultat. Den blågröna koalitionen tappade sin majoritet, men kommer ändå fortsätta att bossa över sjukvården, kollektivtrafiken och andra frågor som ligger på regional nivå.
Flera toppolitiker lämnar
Efter att både Moderaterna och Miljöparitet backat i kommunvalet lämnar Jonas Ransgård över Moderaternas ledarklubba till Axel Josefsson, och Miljöpartiets Ulf Kamne tar ett steg tillbaka till förmån för Karin Pleijel.
Volvo måste undersöka miljögifter
Älvbotten där Götaverkens dockor tidigare låg har höga halter miljögifter som sprids ut i havet. Miljö- och klimatnämnden bestämmer att Volvo Group Real Estate, som är ett av de ansvariga företagen, måste fortsätta utreda riskerna för spridning.
Oktober
Bråk om Skanstorgets framtid
Kommunen presenterar tre förslag om hur man ska bebygga sorgebarnet Skanstorget framöver. Alla kommuninvånare får rösta på sitt favoritförslag men parallellt med omröstningen försöker en grupp engagerade få in ett fjärde alternativ – att inte bebygga torget alls.
Nya tider för Rosanna Dinamarca
Efter 20 år som förtroendevald för Vänsterpartiet lämnade Rossana Dinamarca politiken. ETC Göteborg träffade henne i hemstaden Trollhättan för att prata om samtyckeslagen, hennes påbörjade juristutbildning och hur det kändes när Björn Söder röstades bort som talman.
Hedrar brandens offer
I oktober var det 20 år sedan Backabranden. Årsdagen uppmärksammas med fackeltåg och minnesmanifestation utanför festlokalen.
November
De rödgrönrosa tappar tålamodet
Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ tröttnar på Ann-Sofie Hermanssons försök till blocköverskridande styre och bildar en egen koalition. Tillsammans blir de större än Socialdemokraterna och gör en överenskommelse med alliansen, vilken stänger sossarna ute från makten. Axel Josefson blir den första moderata kommunstyrelseordföranden på 24 år.
Kommunen föreslår miljöförbättringar
Miljöförvaltningen föreslår bland annat att kommunen kan höja p-avgifterna, införa miljözoner och servera mer vegetarisk skolmat för att staden ska uppnå klimatmålen i Parisavtalet. Rapporten godkänns i miljö- och klimatnämnden och lämnas vidare till kommunfullmäktige. När ETC Göteborg undersöker hur partierna ställer sig till förslagen så är det V, MP och Fi som säger ja till flest åtgärder.
December
Historiskt sprutbyte på Östra sjukhuset
En livsviktig verksamhet eller ett sätt att underlätta drogbruk? Åsikterna har gått isär om sprutbyten, men efter år av diskussioner öppnade till sist den första mottagningen i Göteborg.
Bråk om kulturpengar
Enligt den nya alliansbudgeten måste kulturnämnden spara 20 miljoner kronor. På årets sista möte bestämmer politikerna att man ska spara pengar på kulturskolan och på stadsbibliotekets program och öppettider.