Imorgon klockan 13 har Facebook-gruppen Vi pendlare som stödjer Sekos strejk utlyst en demonstration utanför Almegas kontor i Stockholm. Syftet är att ge stöd till de strejkande som ”står upp mot arbetsgivarnas försök att säga upp fast personal för att därefter återanställa dem med sämre villkor och lägre lön, som deltidare eller timanställda”.
Över 600 personer har anmält att de kommer. På Malmö Central delar människor och kaféägare ut kaffe och bullar och ger blommor till strejkvakterna. Ett tiotal fackförbund har sympativarslat delar av sina medlemskårer och ännu fler har uttryckt sitt stöd för Seko i konflikten.
– Andelen timanställda har vuxit dramatiskt, vår kamp är viktig och många kan relatera till den, säger Per-Ola Fällman.
Enligt honom är stödet avgörande. Han minns inte när så många olika förbund sympativarslade senast.
– Det visar att det finns ett brett stöd för att sätta stopp för missbruket av timanställningar. Tidigare var man timanställd en tid, sen fick man jobb. Nu är det tvärtom, heltidsanställda fasas ut till förmån för timanställningar, säger han.
Enligt Per-Ola Fällman står parterna långt från varandra just nu.
Den tändande gnistan var när Veolia varslade om att två av tre tågvärdar och hälften av lokförarna på Öresundstågen skulle sägas upp och tvingas bli deltidsanställda. Samtidigt förklarade Veolia att de hade ett stort behov av timanställda.
– De siffrorna var svårsmälta. Det är ingen vettig arbetsorganisation, särskilt som det går att läsa på annat sätt, säger Per-Ola Fällman.
”Lite onödigt av dem”
David Wästberg, presschef på Almega, säger att konflikten hade kunnat lösas utan strejk, med förhandlingar.
– Det är bara Seko av de tre facken i tågtrafiken som gått ut i strejk. De har sin lagstadgade rätt att strejka, men det är lite onödigt av dem, säger han.
Vad säger du om att ett flertal andra fackförbund sympativarslat till stöd för Seko?
– Det är inte så konstigt att de gör det, det har varit några sympativarsel men ganska begränsat. Dock kan jag tycka att HRF:s varsel mot SJ:s catering är lite märklig, Seko har inte tagit ut SJ i konflikt, säger David Wästberg.
Stödet för Seko är brett. Men många minns Vårdförbundets sex veckor långa strejk 2008 för förbättrade löner, som också hade ett massivt stöd bland allmänheten, men där många ansåg att resultatet bara ”bidde en tumme”.
Kommer ni att vika er?
– Vi måste inleda en utveckling som gynnar fasta anställningar. Trenden med timanställningar ska vändas, men exakt vilka åtgärder som krävs kan jag inte säga i dagsläget, säger Per-Ola Fällman.
Natten till idag höjdes temperaturen i konflikten ytterligare. Då togs samtliga Seko-medlemmar, ett 60-tal anställda, på Kustpilen ut i strejk.
Inga nya förhandlingar mellan parterna har ägt rum sedan Seko sade nej till medlarnas bud i torsdags förra veckan. Under måndagen inledde både Seko och Almega separata samtal med medlarna. Samtalen fortsatte under tisdagen.