– Det är nästan ofattbart hur snabbt omikron-varianten, sprider sig, säger Magnus Gisslén, överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar, till Dagens ETC.
Det cirkulerar uppgifter om att ingen med omikron-varianten av covid-19 har lagts in på sjukhus för intensivvård. Vet du om det stämmer?
– Vi håller precis på att undersöka detta i Göteborg och jag vet att man gör det i Stockholm med. Att det finns patienter som legat på iva med omikron, det vet vi. Hur pass ovanligt det är vet vi däremot inte än. Omikron infekterar människor trots att de har immunitet från en tidigare infektion, eller är vaccinerade. Det är en av anledningarna till att det sprider sig så fort, men färre med omikron behöver också sjukhusvård. Om det beror på att folk som får omikron har ett skydd från en tidigare infektion, som gör att man inte blir lika allvarligt sjuk, eller om det beror på att omikron i sig är lindrigare, är inte helt klarlagt än. Det vi vet är att långt många färre blir allvarligt sjuka och behöver läggas in på sjukhus med omikron. En stor amerikansk studie som ännu inte är färdiggranskad talar för att omikron i sig oftare ger lindrigare sjukdom än delta-varianten.
Kan omikron antas trycka undan andra varianter av covid-19?
– Det där är en väldigt intressant fråga som studeras just nu. Innan jul hade vi en kraftig ökning av säsongsinfluensa och RS-virus, men i januari har vi sett hur dessa sjunkit tillbaka till låga nivåer igen. Det kan finnas flera orsaker till det, men en kan vara att våra immunförsvar har aktiverats av omikron-spridningen. Har man ett påslag på immunförsvaret av ett virus, då kan man tänka sig att andra virus samtidigt minskar i omfattning. Men det kan också bero på alla försiktighetsåtgärder vi vidtar i vår vardag, som minskar smittspridningen av andra virus men där omikron fortsätter sprida sig för att det är så enormt smittsamt.
Om omikron trycker undan andra virusvarianter, är det rent utav något bra, då sjukdomsförloppet i regel ser ut att bli mildare än med delta-varianten?
– Eftersom vi vet att omikron oftast ger en lindrig sjukdom om man är vaccinerad eller har haft infektionen tidigare, är det inte ett omöjligt scenario att den kommer att bidra till att öka immuniteten mot covid-19 i befolkningen, så att vi får ett bättre skydd mot allvarlig sjukdom när nästa variant kommer. Det är det vi hoppas på. Då kan vi gå från en pandemisk situation till en endemisk, vilket betyder att viruset fortsätter cirkulera, men att de flesta inte blir svårt sjuka. Det är vad jag tror kommer att hända på sikt. Omikron kan vara ett steg på den vägen.
Är det i så fall fel strategi att återinföra strikta coronarestriktioner och stänga ned samhället?
– Jag förstår att politiker och myndigheter har många aspekter att hänsyn till. Vissa restriktioner, som har god effekt i ett visst skede av pandemin, har sannolikt endast marginella effekter på hindra smittspridningen av omikron i det läge vi är nu. Därför tror jag att vi snart står inför en situation där vi börjar trappa ned restriktionerna. Sjukvården är inte heller lika pressad som under förra året, då iva-avdelningarna var helt fullbelagda. Vi står inför en helt annan situation idag där vi kanske borde fokusera på att skydda de allra mest smittkänsliga på olika sätt, men öppna upp samhället mer i övrigt. Jag tror också att vi kommer att gå åt det hållet, men att det inte görs över en natt.