Under hösten har ytterligare fyra av partiets ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige slutat. Barnläkaren Åse Victorin hoppade av på grund av tidsbrist. Professorn Charlie Karlsson och administratören Anna Thunes valdes in som ersättare, men hann inte ens vara med på något kommunfullmäktigemöte innan de lämnade sina poster. Ledamoten och pressekreteraren Jan-Olof Ekelund lämnade sina uppdrag för några veckor sedan, eftersom han fick ett annat jobberbjudande. Men det fanns också en ytterligare anledning.
– Jag gick inte i takt med partiledningen. Jag hörde till den delen av partiet som ville samarbeta med Alliansen, säger han.
Han tröttnade också på att partiet saknar inflytande. Demokraterna blev det nästa största partiet efter kommunvalet 2018. Trots det lyckades de inte få till några varaktiga samarbeten med vare sig Socialdemokraterna eller Alliansen. Därför stod de utanför när de åtråvärda ordförandeplatserna i kommunens nämnder och styrelser fördelades.
– Ett parti som inte vill ha makt eller ta ansvar, då saknar man lite existensberättigande tycker jag. Jag gav mig in i politiken för att påverka. För att få inflytande är det viktigt att skapa majoriteter och att komma åt ordförandeposter i presidier och styrelser, säger han.
Inte förvånad
I tidigare intervjuer har partiledaren Martin Wannholt tagit avhoppen med en klackspark. Han har sagt att det inte är dramatiskt att politiker lämnar för att de tycker annorlunda och att han inte ser avhoppen som någonting konstigt. Demokraternas kommunalråd Henrik Munck är inte heller särskilt förvånad över att politiker lämnar partiet.
– För våra politiker är det en utmaning att kombinera yrkesliv med att vara fritidspolitiker. Det är inte bara komplicerat för våra politiker, utan för förtroendevalda från alla partier, säger han.
Han påminner om att Demokraterna är det näst största partiet, så det är inte konstigt att de har fler avhoppare än de andra. Partiet kommer inte att göra något annorlunda den här mandatperioden för att få fler att stanna. Däremot vill Henrik Munck att kommunen överlag ska minska antalet politiker.
– Vi tycker att finns för många politiska uppdrag i Göteborg. Det gör att det blir svårt för politiker att se helheten. Vi har lagt fram en budget med annan politisk organisation, där färre politiker får bättre grepp om verkligheten, säger han.
Även S-politiker lämnar
Det är inte bara Demokraterna som har problem med att många politiker slutar. Kommunfullmäktige är Göteborgs högst beslutande organ och består av 125 ledamöter och ersättare. Under året har 19 av dem lämnat sina uppdrag. Majoriteten har hoppat av de två senaste månaderna.
Flest avhoppare finns hos Socialdemokraterna, som även har flest mandat. De har blivit av med tungviktare som Ann-Sofie Hermansson och Shahbaz Khan. Sverigedemokraterna, som tidigare haft stora problem med avhopp i landets kommuner, har lyckats behålla majoriteten av sina politiker den här mandatperioden. De enda två avhoppen kom nu i november när Jimmy Ståhl och Andreas Holmlund valde att lämna sina stolar.
Reserverna tar slut
När politikerna lämnar sina uppdrag i kommunfullmäktige ersätts de av nästa namn på partiets valsedel. För Socialdemokraterna har avhoppen inte orsakat någon kris, eftersom de har gott om reservnamn. Demokraterna har däremot börjat få ont om ersättare. Om avhoppen fortsätter riskerar alltså partiet att stå med tomma stolar i kommunfullmäktige. Nu står deras hopp till en 33-årig mediesäljare, en 73-årig sjukgymnast och en 68-årig utbildningskonsult. Det är de enda personerna på valsedeln som inte lämnat partiet eller redan valts in som reserver för sina avhoppade partikollegor.
– Det är de vi har att spela med, sedan är det nog slut.
Vad gör ni då?
– Det får vi ta om den situationen uppstår. Men vi har fortfarande fjorton ledamotsplatser och sju ersättare som kan hoppa in för dem.
Henrik Munck vill inte kommentera om fler kommunfullmäktigeledamöter är på väg att lämna sina uppdrag. Men avhopparen Jan-Olof Ekelund tror inte att flykten kommer att fortsätta i samma takt.
– Just inom Demokraterna tror jag faktiskt inte att fler kommer hoppa av. Jag fick inte den känslan.
Jan-Olof Ekelund
Var kommunfullmäktigeledamot och partiets presstalesperson tills han lämnade i oktober 2019. Slutade på grund av nytt jobb och att han tröttnat på att partiet saknade inflytande. Tidigare satt han i Liberalernas styrelse, men nu har han lämnat politiken helt.
Charlie Karlsson
Blev invald i kommunfullmäktige som ersättare i oktober 2019, men slutade bara en månad senare. ”Jag hade så många andra engagemang så det hade varit oetiskt av mig att sitta kvar, säger han till ETC Göteborg.
Jahja Zeqiraj
Stjärnvärvningen från Socialdemokraterna lämnade alla uppdrag och sa upp sitt medlemsskap efter ett drygt år i partiet. Han trivdes inte i opposition och var besviken över att de inte fick till något samarbete med Alliansen. Numera är han styrelseordförande i Göteborgs Friidrottsförbund.
Åse Victorin
Barnläkare som lämnade partiet i augusti 2019 på grund av tidsbrist.
Anna Thunes
Administratör som valdes in som ersättare i kommunfullmäktige oktober 2019, men avsade sig uppdraget direkt.