– Jag är ny på jobbet och det känns både viktigt och spännande. Sen lämnar Joar Forssell en stor kavaj att fylla så det kommer vara utmanande.
Du har en bakgrund som polis – tror du att det är en merit du kommer ha nytta av i det här jobbet?
– Haha nej, det vet jag inte. Min bakgrund är nog inte det som är viktigast för uppdraget, jag kommer att gå på att jag är en övertygad liberal som står upp för demokratin. En god människa helt enkelt.
Vilken är den största utrikespolitiska frågan för dig som liberal idag?
– För mig och mitt parti är det onekligen kriget i Ukraina som är den största frågan. Det är en fasansfull situation där soldater på båda sidor skjuter huvudet av varandra, sen har du vintern och höga elkostnader som drabbar befolkningen på det. Det behöver bli fred.
Vad skulle du säga är viktigast att ett fredsfördrag mellan Ukraina och Ryssland innehåller?
– Att båda partner är överens om vad som gäller, att fred betyder fred. Ryssland måste gilla läget; acceptera att Ukraina är en självständig stat som i framtiden kanske går med i EU.
Hur ska man lyckas med det – att få Ryssland att gilla läget?
– Det vet jag inte exakt men jag tror att vi i Sverige via EU kan vara en stark röst för fred. Det är viktigt att vi fortsätter fördöma kriget och fortsätter med de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.
Sverige tar ju snart över ordförandeskapet i EU vid årsskiftet, vad vill du att Sverige ska åstadkomma som ordförandeland?
– Jag hoppas att vi genom ordförandeskapet kan stärka EU, att vi kan känna att alla nationer har en samsyn i frågor om mänskliga rättigheter till exempel.
Hur ska Sverige verka för en sådan samsyn?
– Genom dialog, att vi ser till att allt går rätt till där nere i Bryssel.
Under hösten har stora protester brutit ut i Iran. Hur bör Sveriges regering agera gentemot regimen i Iran för att visa stöd för befolkningen?
– Jag tycker att regeringen redan varit tydliga att vi fördömer regimen och det räcker. Sen kan man alltid fråga sig om vi hade kunnat vara ännu tydligare.
Det pågår en upprustning av militären på flera håll i världen, både länder i Europa rustar upp och bland andra Kina följer efter. Vad har Sverige för roll i den här utvecklingen?
– Sverige rustar ju också upp så att vi kan gå med i Nato och jag hoppas att vi kan komma upp i rätt, konkurrenskraftiga nivå. Sen är kapprustning aldrig något bra. Jag har själv levt med kalla kriget och jag tror inte någon som vill uppleva det igen så det behövs balans.
Om kapprustning inte är bra borde då inte Sverige agera för nedrustning och deeskalering av konflikter?
– Nej. Vi rustar upp från en redan låg nivå för att gå med i Nato, det behöver vi göra nu.
Vilken blir den största utrikespolitiska utmaningen under den här mandatperioden?
– Det är kriget i Ukraina och relationen till Ryssland, utan tvekan. Det är den stora frågan för vår tid.