Så här svarade Martin Melin på en presskonferens när han blev tillfrågad om en viss klädstil kunde vara skäl nog för polisen att visitera en person i en visitationszon:
”Alla som går runt med Guccikopiakepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär Guccikopiakepsar”.
Men att han ångrar sitt svar betyder inte att han tar avstånd från införandet av speciella visitationszoner – ett lagförslag som han var motståndare till på Liberalernas landsmöte 2021:
– Jag var mot förslaget som det såg ut då, det var inte väl underbyggt., säger Martin Melin. Men idag har jag läst hela den nya utredningen, den är bra och visar hur en ny lag ska kunna användas.
– Anledningen till att jag stödjer lagen nu är att med hjälp av den kan polisen enkelt söka igenom fordon på jakt efter vapen, utan lagen behövs en husrannsakan för att få söka igenom en bil.
Flera erfarna poliser säger att detta är ett svepskäl, de menar att polisen t ex kan fråga om den person vars bil stoppats har en varningstriangel i bagageutrymmet och sedan kolla upp det. Frågan är fri, som de säger.
Många poliser som arbetar med gängkriminaliteten är motståndare till förslaget om visitationszoner som de menar inte behövs och dessutom leder till ökade motsättningar. De menar att det handlar om politiker som vill visa handlingskraft och lagen inte kommer att ha någon positiv betydelse i kampen mot gängen.
En polis som arbetat länge med gängkriminalitet säger ”Alla som är poliser tror inte på visitationszoner, men många som inte är poliser utan politiker tror på dem.”
”Varsågoda medborgare”
Martin Melin menar att visitationszoner, som nu kallas säkerhetszoner av Tidö-regeringen, ska ge mer säkerhet för invånarna i brottsutsatta områden, invånare som idag efterlyser fler poliser och trygghet.
– Till de här människorna vill polisen säga att nu gör vi en insats här, vi kallar det en säkerhetszon. Det blir mer som: ”Varsågoda medborgare, nu ska vi satsa på att hjälpa er.”
Martin Melin inser också att visitationszonerna kan leda till en stigmatisering av de som bor i det utsatta området, ”jag förstår det, jag köper det”, men menar att det viktigaste idag är att ge de boende en större trygghet.
Många menar dock misstankar om diskriminering och etnisk profilering kommer att uppstå eftersom de flesta hårt brottsdrabbade och utsatta områdena har en hög andel invandrare och andra generationens svenskar – alltså människor med annan etnisk härkomst.
Martin Melin invänder:
– Blanda inte in etnicitet, det är deras åsikt – inte min. Den här åtgärden ska användas i alla områden där det finns en risk för att människor kan komma att dödas – oavsett var i Sverige det är.
Kan användas på Östermalm
Martin Melin utesluter inte heller, säger han, att visitationszoner kan komma att användas även i rika områden som Östermalm i Stockholm:
– Det är inte alls uteslutet, sprängs det och skjuts det där ska vi använda den lagen där också.
Det är dock inte många som tror att det kommer att bli visitationszoner i rika områden som Djursholm. Lidingö, Östermalm i Stockholm eller i Örgryte, Hovås eller Långedrag i Göteborg.
Trots att han inte ser den som den viktigaste åtgärden tycker Martin Melin att den nya lagen är bra, men menar också att det handlar om polisen måste finnas i lokalsamhället:
– Områdespoliser är något som polismyndigheten borde satsa mycket mer på. Om och hur det kommer att ske är något som du får ta med polismyndigheten. Jag vill försöka hålla isär mina roller som polis och politiker.
Går det att hålla isär de rollerna; du är ju polis med en polismans erfarenhet och samtidigt talesman för polisfrågor inom Liberalerna?
– Hade jag varit polis och du intervjuat mig som polis hade jag kunnat ha jättemycket åsikter om hur polisen ska arbeta och varför - jag kan ha det nu också, men det är ganska ointressant för då säger polismyndigheten: ”Politiker, stay away från hur vi jobbar”.
Martin Melins grundinställning är att han tycker det brottsförebyggande arbetet är oerhört viktigt.
– Jag tycker att polisen ska agera innan något händer och en närvarande uniformerad polis är det bästa brottsförebyggande arbetet som finns – oavsett om det gäller Stureplan eller ett utanförskapsområde, säger Martin Melin.
– Jag är övertygad om att de poliser som ska jobba i de nya säkerhetszonerna har koll på vilka av ungdomarna där som är kriminella och vika som är de skötsamma.
Men det finns knappt några områdespoliser i dag, de uppgår till cirka 800 av totalt 21 000 poliser i Sverige, vem är det som kan ha den kollen du talar om?
– De poliser som jobbar där har något med sig, det kan vara en underrättelse, en erfarenhet, ett tips. Polisen har ju en underrättelsetjänst, som förser poliser i yttre tjänst med information.
– Det finns inga poliser som springer runt och kontrollerar folk som de inte misstänker håller på med kriminalitet, det finns det inte tid för.
Behövs det i så fall visitationszoner som inbegriper alla inom ett visst område om man ändå har information om de misstänkt kriminella som är intressanta?
– De poliser som arbetar i säkerhetszonen jobbar ju för att ge säkerhet för alla som vistas där. Den säkerheten behövs oavsett allt. Men det är riktigt, jag håller med till 100 procent att vi behöver mer närvarande områdespoliser som har lokalkännedom. Det är det brottsförebyggande arbetet 1.0 för polisen.