Över 17 miljarder per år i ökade kostnader för hyresgästerna i Stockholm. Det skulle bli resultatet om marknadshyror infördes, enligt en rapport från Hyresgästförningen.
– En stor förmögenhetsöverföring till fastighetsägarna, säger ordförande Marie Linder.
Hyresgästföreningen har gett konsultföretaget Ramböll i uppdrag att undersöka vad marknadshyror skulle kosta hyresgästerna i Stockholms län. I går publicerades slutsatserna i form av en debattartikel på DN Debatt. Sammanlagt skulle hushållen få ökade kostnader på 17,4 miljarder om hyrorna släpptes helt fria, enligt rapporten.
– De med lägst inkomster kommer att få den tyngsta bördan om man inför marknadshyror. Vi vill ha en generell bostadspolitik som ser till att människor med olika inkomster kan bo i alla stadsdelar i hela Stockholm men också i alla andra kommuner, säger Marie Linder.
Fler på försörjningsstöd
Enligt rapporten skulle ett sambopar med barn få i genomsnitt 5000–6000 kronor mindre att röra sig med per månad. Familjer som lever med små marginaler hade i högre utsträckning än i dag tvingats söka socialbidrag och antalet hushåll i behov av försörjningsstöd skulle öka från 20 000 till 65 000.
Trots att endast Stockholms län undersökts menar hon att kraftigt ökade kostnader för hyresgästerna troligtvis också skulle bli konsekvensen av marknadshyror i andra områden med stor bostadsbrist. Hon pekar främst på de två andra storstadsregionerna men understryker de råder bostadsbrist över hela landet.
– Man brukar säga att det är bostadsbrist i 156 kommuner. Så det är intressant att titta på både större och mellanstor städer. Jag tycker det viktiga man behöver lyfta fram är att detta handlar om den generella välfärden, hur man ska hålla samman samhället och vilken framtida utveckling man vill ha, säger Marie Linder.
Kritik från fastighetsägarna
Reinhold Lennebo är vd på organisationen Fastighetsägarna som bland annat organiserar hyresvärdar. Han är kritisk mot hyresgästföreningens rapport som han menar är föga mer än ett tunt politiskt debattinlägg som skjuter över målet.
– Det är ingen som förespråkar marknadshyror längre så därför blir detta en väldigt märklig jämförelse. Vad det handlar om är att man måste gå från en strikt reglerad hyressättning till en hyressättning som över tid blir mer anpassad till vad marknaden efterfrågar. Marknadshyror finns inte på kartan utan vi vill ha en successiv övergång till en friare hyressättning.