Att jobba inom industrin lockar få ungdomar, trots en god arbetsmarknad.
– De har jobb direkt, säger Magnus Boström på Bäckadalsgymnasiet.
Nu ska kommunen anställa en marknadsförare för att få ungdomar att tänka om.
Trenden med allt färre sökande till yrkesförberedande program har funnits länge. Inför höstterminen 2013 var det bara 2-3 sökande, med behörighet, till Industritekniska programmet på Bäckadalsgymnasiet. Programmet har ett 50-tal platser totalt, så resultatet blev att ingen ny elevgrupp kunde starta under hösten.
I ett försök att rädda utbildningen satsar nu kommunen runt en miljon kronor på att öka intresset för utbildningen. En marknadsförare ska projektanställas under ett och ett halvt år och tjänsten ska tillsättas så fort som möjligt. Förhoppningen är att Industritekniska programmet ska vara igång igen höstterminen 2014 och året efter ska alla elevplatserna vara tillsatta.
– Alternativet är att programmet läggs ned, eller bakas in i en annan utbildning, säger Carin Berggren (M), utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande.
Arbetsmiljön har förändrats
På Bäckadalsgymnasiet, som själva kommer att ansvara för rekryteringen av marknadsföraren, välkomnas satsningen. Magnus Boström är rektor för bland annat Industritekniska programmet:
– Vi är naturligtvis tacksamma för att få lite draghjälp. Jag tror inte den här personen kan göra allt, men han eller hon kan vara en resurs tillsammans med andra.
– Det handlar om att alltifrån att prata med näringslivet, prata med ungdomar, ta fram presentationsmaterial och så vidare.
Fördomarna är många om industrijobb – skitigt, bullrigt och på väg att flyttas till ett lågprisland. Fördomar som inte stämmer med verkligheten, menar Magnus Boström:
– Det är en väldigt ren miljö idag. Ett industrijobb är inte vad det var för 30-40 år sedan.
– De elever som går ut hos oss, som har skött skolan och går ut med slutbetyg, de har jobb allihop. CNC-operatörer och svetsare är bristyrken idag och industrijobben kommer att fortsätta att vara viktiga för vår region.