Just nu pågår en upphandling i Botkyrka av kommunens skyddade boende för bland annat våldsutsatta kvinnor. På Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) är man kritiska till att Botkyrka konkurrensutsätter den här typen av verksamhet och utestänger de ideella kvinnojourerna som har jobbat med frågan i många år.
– Det är ett djupt ideologiskt beslut, att konkurrensutsätta en sådan här verksamhet och öppna upp för privata vinstdrivande aktörer, i stället för att utöka samarbetet med oss som har över 30 års erfarenhet av mäns våld mot kvinnor, säger Olga Persson.
Hon menar att landets kommuner står inför ett vägval: Vill de rasera eller fördjupa relationerna med de ideella kvinnojourerna?
– 71 procent av landets skyddade boenden drivs fortfarande av ideella organisationer. Vårt önskemål är att vi tillsammans med kommunerna ska kunna bygga vidare på de redan existerande relationerna, i stället för att rasera dem. Den kunskap om mäns våld mot kvinnor som vi har byggt upp under 30 år får inte gå förlorad. Här har kommunerna ett ansvar att axla, säger hon.
”Behövs kunskaper”
SKR är även mycket kritiskt till hur Botkyrka kommuns kravspecifikation ser ut i upphandlingen. Kraven på dygnet-runtbemanning, säkerhetsdörrar, säkerhetsfönster, insynsskydd och videoövervakning menar man är överdrivna och stänger ute de ideella kvinnojourerna från att delta. Samtidigt finns få krav om kvalitet eller kunskap rörande kvinnor som har utsatts för våld i en nära relation.
– De kvinnor som söker sig till oss har ett högt förtroende för vår verksamhet. Att ta hand om dem handlar inte enbart om skydd och teknikaliteter. Man behöver ta ett helhetsgrepp om dessa kvinnor som många gånger har en raserad ekonomi och självkänsla. Därför behövs kunskap och erfarenhet, säger Olga Persson.
”En annan målgrupp”
Mats Einarsson (V), ordförande för socialnämnden i Botkyrka, slår ifrån sig kritiken som han menar är missvisande.
– Vi har ett gott samarbete med kvinnojouren och köpte förra året platser i jourens boende för 506 000 kronor. Därutöver får Botkyrka
kvinno- och tjejjour ett årligt stöd på 700 000 kronor.
– Just det här boendet som har lagts ut för upphandling är ett boende som delvis har en annan målgrupp än våldsutsatta kvinnor. Det riktar sig även till män med skyddsbehov och individer som lever under hot från kriminella element. Därför var inte Kvinnojouren aktuell i detta fall, säger han.
”Dyrare för kommunen”
Mats Einarsson poängterar också att boendet inte konkurrerar med Kvinnojourens verksamhet och att kommunen även fortsättningsvis vill ha ett gott samarbete med organisationen.
– Det här är egentligen ett avsevärt dyrare alternativ för kommunen. I de fall då det är möjligt och lämpligt att samarbeta med Kvinnojouren gör vi gärna det.
I frågan om kvalitet för de boende och kunskap bland personalen säger han att detta säkerställs av skall-kraven, som reglerar bemanning, utbildning och kompetens.
– Det är inte en utformning som har varit politisk, utan som våra tjänstemän har tagit fram. Därför vet jag inte hur den ser ut i detalj.
Som vänsterpartist är Mats Einarsson ändå inte helt nöjd med att verksamheten säljs ut till ett privat vårdbolag.
– Egentligen är det inte lämpligt med vinstdrivande aktörer inom social verksamhet. Men i det här fallet har vi tyvärr inte haft något val, utan måste följa lagen om offentliga upphandlingar, säger han.