Informationen ska enligt Johan Svensson ha varit vagt hållen, utan konkreta uppgifter om eventuella hinder mot att marken bebyggs.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Men man antydde att markförhållandena skulle kunna utgöra ett problem för byggnation, säger Johan Svensson och fortsätter:
– Eftersom det var så allmänt hållet var det väldigt svårt att få kläm på vad det handlade om.
Som ETC Göteborg tidigare berättat pågår förhandlingar om en bytesaffär mellan allmännyttiga AB Framtiden och det privatägda fastighetsbolaget Victoria Park.
Affären går ut på att Victoria Park får köpa fastigheter med totalt 289 lägenheter i Rannebergen av AB Framtidens dotterbolag Bostadsbolaget, mot att AB Framtidens andra dotterbolag Poseidon får köpa mark som Victoria Park äger i Lövgärdet.
Planerna har skapat oro bland de boende i Rannebergen, som nu mobiliserar för att stoppa affären med hjälp av namninsamlingar och demonstrationer.
Bollen hos politikerna
Styrelserna i både Bostadsbolaget och AB Framtiden har sagt ja till affären, och nu ligger bollen hos politikerna i kommunfullmäktige som ska avgöra frågan på torsdag i nästa vecka.
Kommunens tanke med affären är att bygga bostäder på marken i Lövgärdet. Med ett ökat ägande i området, hoppas man öka Poseidons möjlighet att påverka boendemiljön och göra Lövgärdet tryggare och säkrare.
Enligt underlaget till politikernas beslut uppskattar man att affären möjliggör 225 nya bostäder. Men vad som inte framgår är att marken man vill köpa för 20 miljoner kronor kanske inte kan bebyggas – något som alltså ska ha framkommit när AB Framtidens styrelse diskuterade affären.
– Det här ska ha varit något som hade kommit upp sent i processen, något man hade förbisett, säger Johan Svensson (V).
Han säger att han förutsatte att informationen skulle finnas med i den beslutshandling som nu ingår i politikernas underlag, men insåg efter mötet att uppgifterna inte finns med. Det är inte i sin ordning, tycker han.
– Det är viktigt att fullmäktige får ta del av detta, eftersom hela affären vilar på möjligheten att bygga där, säger Johan Svensson.
Hur skulle den informationen påverka fullmäktiges beslut, tror du?
– Jag tror att många av de som vacklar i dag skulle kunna tänka sig att rösta emot affären om det inte är självklart att vi kan få nya bostäder i Lövgärdet.
Vi har pratat med de andra i styrelsen. Några vill inte kommentera uppgifterna, men de flesta säger sig helt enkelt inte minnas. Vad kommer det sig, tror du?
– Det kan jag inte svara på. Men det var ett känslosamt möte där vår tidigare vd precis hade aviserat sin avgång, och det var väldigt mycket fokus på den frågan. Möjligen drunknade det i det.
Enligt Johan Svensson ska det vara just AB Framtidens dåvarande vd Mariette Hilmersson som berättade för styrelsen om frågetecknen runt marken i Lövgärdet. När ETC Göteborg kontaktar henne för första gången har vi bara vaga uppgifter om att något ska ha sagts på mötet utan att föras till protokollet. Mariette Hilmersson vill då inte kommentera uppgifterna, men bekräftar ändå att hon informerat om saker som hon ”tyckte att styrelsen behövde veta”.
– Men hade jag velat vara helt öppen med det, så hade vi skrivit med det i handlingen, sa Mariette Hilmersson då.
Menar du att det handlar om ett hinder för affären?
– Det kan det ju bli, men jag kan inte kommentera det.
När ETC Göteborg ringer tillbaka och berättar att en av styrelsemedlemmarna uppfattat det som sades som att det kan finnas problem med att bygga på tomten, känner Mariette Hilmersson inte alls igen sig i den konkreta beskrivningen.
– Man lägger ju inte fram ett förslag om en affär om det finns hinder. Sen finns det alltid en massa detaljfrågor om förutsättningar och riskfördelning, men i och med att det ligger ett förslag så finns det naturligtvis en tro på att affären kan genomföras så som den är presenterad, säger Mariette Hilmersson.