Har domstolarna under senare tid blivit sämre på att döma i sexbrottsfall?
– Domstolarna är likadana som för trettio år sen. När sexualbrottsutredningen kom 1976, den som satte igång våldtäktsdebatten i Sverige, föreslog de böter för ”mindre allvarliga våldtäkter” eftersom vi levde i ”en sexuellt frigörande tid”. På vems villkor? frågade vi. Kan våldtäkt någonsin handla om sexuell frigörelse? Det var en patriarkal syn på våldtäkt, aldrig hade de satt sig in i den våldtagnas belägenhet. Under en tid skärpte sig domstolarna en smula. Men nu vädrar de morgonluft och återgår till att döma efter patriarkatets sanslösa syn på våldtäkt, kvinnor och sexualitet.
På 70-talet skrev du boken Skylla dig själv där du problematiserade samhällets inställning till våldtäkt utifrån utgångspunkten att det generellt är våldtäktsoffret som skuldbeläggs. Har någonting förändrats sedan dess?
– Nja, medvetandet om vad våldtäkt faktiskt är finns numera i den allmänna opinionen på ett helt nytt sätt. Men det är inte folkets medvetenhet som dömer utan olika slags jurister, som sticker upp fingret och försöker bedöma vart tidsandan är på väg. Vi lever i en djupt bakåtsträvande tid, framför allt när det gäller kvinnor och HBTQ- medmänniskors status.
Kan protesterna mot domarna vara ett sundhetstecken, att människor nu på allvar inser hur problematiskt rättsystemet är?
– Jag skulle säga att den allmänna opinionen för länge sedan fattat, men att den har liten makt gentemot kostym-jurister som vill duga i det läskiga allians-Sverige, ett Sverige som är på väg att återigen påstå att våldtagna kvinnor får skylla sig själva. När det gäller den unga kvinnan, som hade spermier från förövaren, betyder domstolens domslut att de föredrar att döma henne, att de påstår att hon fört in spermier från förövaren i sin slida, att hon är en bedragare. Det är jävligt illasvarslande.
Det talas mycket om förändrad lagstiftning – men pratas det för lite om prevention när det gäller sexualbrott?
– Lagstiftning är bra, men den räcker inte. Det är själva inställningen till kvinnor, män, alla kön och sexualitet som måste omstörtas. Sättet att döma i svenska domstolar kan ibland vara djupt fördomsfullt – och varje gång ser man att de dömande inte ens fattar vad som är fel.