Maria Ahmed sitter vid köksbordet hos familjen där hon nu bor sedan polisen kom och hämtade hennes pappa. Hon pratar tyst och har svårt att få fram orden när hon ska berätta om hur det känns att återigen vara ensam i Sverige. Istället kommer tårarna.
– De säger att de ska tänka på barnen, ändå gör de så här, säger hon till sist.
Maria Ahmed kom till Sverige som nioåring. Familjen flydde från Afghanistan och Maria lyckades ta sig på planet till Sverige, men mamma, pappa och den äldre systern stoppades. Under lång tid hade hon inte någon kontakt alls med sina föräldrar. Hon visste inte var de fanns, om de levde eller var döda.
Två år senare fick Maria dock återförenas med sin pappa igen. Han hade lyckats ta sig till Sverige i tron att hela familjen fanns här.
– Maria blev som en helt annan flicka. Glad och fylld av energi. Särskilt i skolan märkte de skillnaden, säger Eva Wall, som är Marias särskilt förordnade vårdnadshavare.
Maria och hennes pappa fick låna en lägenhet där de kunde bo. De kunde börja skapa ett hem och en vardag tillsammans. Men så kom beskedet från Migrationsverket. Pappa Vali Ahmed skulle skickas tillbaka till Afghanistan.
– Polisen kom och hämtade honom klockan nio på morgonen. De sade att de bara skulle ställa några frågor, berättar Maria.
Men Marias pappa fördes till Migrationsverkets förvar i Flen. Där sitter han nu i väntan på att utvisningen ska verkställas. Kvar i Örebro finns Maria som återigen har blivit föräldralös.
Demonstrerade utanför förvaret
Socialdemokraten och lokalpolitiken Victor Silwerfeldt är en av dem som har reagerat på Migrationsverkets beslut och som engagerat sig för Maria.
– Marias historia går rakt in i hjärtat. Utan att behöva reflektera så känner man att det är fel. Det känns som en klyscha när myndigheterna säger att de tar hänsyn till barnets bästa, säger han.
Men faktum är att Migrationsverket inte har gjort något fel när de inte har beviljat Marias pappa uppehållstillstånd på grund av anknytning till Maria. De har bara följt lagen. Alla ensamkommande barn har nämligen inte rätt att återförenas med sina föräldrar i Sverige. Det är bara de ensamkommande barn som har beviljats uppehållstillstånd på grund av skyddskäl, alltså på grund av att de riskerar förföljelse eller på grund av väpnad konflikt i hemländerna, som har rätt att återförenas med sina föräldrar i Sverige. De barn som får uppehållstillstånd på grund av det som kallas särskilt ömmande omständigheter, till exempel för att det inte går att hitta deras vårdnadshavare, har inte den rätten enligt lagen. En fjärdedel av de ensamkommande barn som fick uppehållstillstånd förra året fick det på grund av särskilt ömmande omständigheter. Maria är en av dem.
Rädda barnen har tillsammans med bland andra Röda korset och Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar tittat på hur möjligheterna för familjeåterförening ser ut i Sverige. De kan konstatera att det är svårt för alla grupper att återförenas med sina familjer och särskilt då för den grupp som inte ens har laglig rätt att göra det.
– En av de viktigaste sakerna när man ska utgå från barnens perspektiv är möjligheterna att få vara med sina föräldrar och sin familj. Därför är det märkligt att man gör den här distinktionen i lagstiftningen. Alla barn har lika stort behov av sina föräldrar, oavsett på vilken grund de har fått uppehållstillstånd, säger Mikaela Hagan, som är sakkunnig på Rädda barnen i asyl- och migrationsfrågor.
”Ett jättestort problem”
Även Miljöpartiet har kritiserat den här åtskillnaden i lagen.
– Det är ett jättestort problem. Det är en mänsklig rättighet att få återförenas med sin familj och det är helt orimligt att man gör skillnad mellan olika barn på det här sättet, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Men trots att Miljöpartiet nu sitter i regeringen ser det inte ut som att lagen kommer att ändras.
– Det pågår inget sådant arbete inom samarbetsregeringen nu, säger Kristian Brangenfeldt som är pressekreterare hos migrationsminister Morgan Johansson.
I övrigt vill inte Morgan Johansson kommentera frågan med hänvisning till att det rör sig om ett enskilt fall.
Victor Silwerfeldt i Örebro är inte nöjd med sitt partis och regeringens inställning.
– Att barn i årskurs sex nu måste protestera mot vuxenvärlden och hur vi är mot varandra är en skarp kritik av de etablerade partierna, säger han.
Maria och hennes klass ska idag träffa barnombudsmannen och Miljöpartiets Maria Ferm i Stockholm för att försöka få fler svar på hur det kan bli så att Marias pappa tvingas lämna landet. Maria i sin tur kan bara hoppas att alla protesterna gör skillnad.
– Jag måste tro att pappa får stanna. Men tiden går. Dag efter dag. År efter år, säger hon.