Sommar och semester brukar bli en prövning för relationen. I år är hotbilden större än vanligt med brist på pengar och en extremhetta som belägrat många semestermål.
– Semestern måste handla om att ladda batterierna – inte att visa upp en fasad för andra, säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi.
Har du klarat semestern utan storbråk eller hot om skilsmässa? Grattis! Sommaren är den tuffaste tiden för relationen och i början av hösten börjar ofta skilsmässoansökningarna rassla in.
Och den här sommaren är extra tuff. Många semesterorter ute i Europa har extremhöga temperaturer, inflationen har gjort att allt kostar skjortan och SJ slår rekord i att ställa in avgångar.
Att just sommar och semester alltid innebär stora påfrestningar handlar enligt Per Carlbring om de stora förväntningarna som byggts upp.
– Vi ser fram emot semestern hela året och tänker att nu äntligen ska vi göra allt det där roliga. Och sen en eventuell besvikelse när det väl sker och det inte blev så kul som man hade tänkt sig.
”Jag harvar på”
Under semestern får paren också tid för varandra på ett helt annat sätt – vilket inte behöver vara positivt.
– Vi är inte vana vid att spendera så mycket tid tillsammans. Under arbetsåret är det mycket rutiner. Då finns inte så stor möjlighet att fundera över relationen utan man tänker att ”jag harvar på” några månader till och sen blir det semester och allt ska bli så bra, säger Per Carlbring.
Han berättar att det är viktigt att paren pratar igenom semestern ordentligt, gärna i god tid före sommaren.
– Alla har helt olika bild av vad semester innebär. För en del är semester att vandra i bergen och för andra att bara ligga och läsa böcker. Vi har olika önskemål om hur aktiva vi vill vara och hur planerad semestern ska vara. Det kan faktiskt vara bra att tillbringa delar av semestern på var sitt håll bara man kommer överens med varandra innan så att det inte kommer som en överraskning för någon.
Barnen eldar på konflikten
Att ha barn kan elda på konflikterna i relationen ytterligare.
– Där gäller det också att prata om hur ni ska göra med barnen innan semestern. Hur mycket ska barnen få vara med om? Vem ska lägga dem? Går det att ordna barnpassning? Barnen har förstås också möjlighet att spä på konflikter eftersom vi hela tiden är med varandra under semestern.
Under ledigheten blir också släkten mer närvarande. Du kanske vill slippa din frus snåla morbror eller svägerskans sura tonåringar i åtminstone några veckor.
Får man säga nej till ens partners släkt?
– Ja, det tycker jag. Men det finns många sätt att säga nej på. Det går att säga nej på ett sätt som är trevligt så att partnern förstår varför du inte vill att just de släktingarna ska hälsa på. Det kan bli negativt om den andre känner att det är något fel på sin släkt.
Den här sommaren kämpar många dessutom med ekonomin samtidigt som extremvädret gör att nyheterna fylls med bilder av populära semesterorter som evakueras på grund av hettan.
Per Carlbring menar att det gäller att fokusera på ursprungstanken med semester.
– Huvuduppgiften under semestern är att bli återhämtad och det kan man ju bli på olika sätt. Det behöver inte kosta så mycket. Kanske kan familjen säga att i år tänker vi på klimatet så vi har valt att åka till Flen. Vi har aldrig varit där och tog en stad som vi inte visste någonting om. Vissa tycker att det är kul.
Han berättar att hans egen familj satt upp post it-lappar med semesterförslag som de sedan rangordnat.
– Det behöver inte vara så häftigt! Vi ska åka till Ekerö med lokaltrafikens båt. Det stod överst på vår lista.
Ett skrytprojekt
Semestern blir ofta något som vi skryter om med bilder på Instagram och i samtal med kollegorna.
– Hela idén med semester är att ladda batterierna och inte att sprida på sociala medier om vad man har gjort och var man har varit. Man ska inte falla i fällan där man känner att man måste visa upp en fasad för andra. Man åker inte på semester för att kunna berätta om den för sina arbetskamrater.
Sommar, semester – och skilsmässa. Så brukar det se ut enligt statistiken. Under hösten brukar skilsmässoansökningarna trilla in. De senaste åren har antalet skilsmässor störtdykt. Tyvärr beror det inte på att paren blivit bättre på att kommunicera, tror Per Carlbring.
– Om man skulle gissa så är det nog så tragiskt att många inte har råd att skilja sig. Det blir för dyrt med två lägenheter i stället för en och man kanske har för höga bolån nu.
Men han hoppas att de som ändå håller ihop kan ta vara på ledigheten för att faktiskt satsa på relationen.
– Det bästa vore ju om man var duktigare på att prata med varandra och ta varandras perspektiv. Att man verkligen ser till att underhålla sin parrelation. Det blir en investering som garanterat ger avkastning.
Är semester bra för relationen?
Anna Hartikainen, 32 år, Lauri Kinnunen, 30 år, och sonen Tom
Östra Finland
Lauri: Jag tror att det är bra, om man hittar tid för varandra och kan vårda sin relation.
Anna: Vi har inte haft några riktiga kriser men det kan bli intensivt ibland, om vår son är trött och vi är trötta. Det kan bli lite gnälligt ibland.
Lauri: Anna har varit hemma i ett helt år med vår son, och så nu har jag fyra veckor med dem och då är det som att vi tar ikapp nu.
Anna: Men när man reser med barn så är det inte så mycket fokus på oss som par, det handlar om oss som familj. Om vi vore själva vore det kanske annorlunda.
Catrin Tornvall, 52 år och Jonas Tornvall, 52 år
Luleå
Catrin: Det är inte bra, jag tror inte det. Tror du det?
Jonas: Det kan nog kosta på.
Catrin: Titta, vi har klarat 35 år så det har gått bra. Men nog kan det kosta på. Förväntningarna är ofta för höga, tror jag. Jag tror man måste prata med varandra och från första början förstå att vi inte ska förvänta oss så mycket. Det är svårt idag, man ser på sociala medier att andra de är där och de gör det och de ser så lyckliga ut. Då måste vi det också, och det är en jäkla stress och press.
Har ni haft någon kris under semestern?
Catrin: Nog har vi haft kris, men inte under semestern. Klart, när vi var hemma med barn på semestern så var kraven ännu högre, det var kanske en kris i sig.
Jonas: Jag tror man får inse vilken tid vi har och att man gör det man ska, inte försöker hinna med allt. Då slipper man nog kriser.
Catrin: Ja och det har ju jag svårt med, att inte planera. Men man måste nog som Jonas säger släppa lite på det.
Sissel Andersson, 30 år och Johan Östberg, 32 år
Stockholm
Sissel: Ja det tror jag. Vi har haft åtta bra semestrar ihop.
Johan:: Ja, man får ju mer tid att umgås, och det är mer kvalitetstid.
Sissel: Men jag förstår om människor har kriser. Det finns mycket förväntningar och man stressar upp sig.
Johan: Sen, det är ju mycket som ska klaffa och gå ihop, och om det inte gör det kan man ju bli stressad.
Sissel: Vi planerar alltid vår semester långt innan, så att vi vet vad vi kan förvänta oss och att vår bild är samstämmig. Så inte en vill åka på en skidresa och en vill bara hänga på landet. Så vi har det klart väldigt långt innan.
Johan: Sen kommunikation, att man är klar i god tid så att det inte blir några stressmoment.
Ulla Ramstierna, 71 år och Lars Ramstierna 70 år
Örebro
Lars: Ja i vårt fall så är semestern bra för relationen. Vi har spenderat de sista 48 semestrarna tillsammans och det har gått bra varje gång! Nu har vi ju semester jämt, men det är klart det är bra med tid tillsammans.
Har ni haft någon kris under semestern?
Lars: Nej, inte någon semesterkris. Jag tror att om det blir kris under semestern kan det kanske vara så att det finns en underliggande kris från början, och att man får tid då och att den då bubblar upp till ytan. Kris är ju aldrig bra, men nog kan jag tycka att människor behöver bearbeta saker från början.
Ulla: Ja, många behöver nog bli bättre på att ta upp saker på en gång.
Lars: Sen behöver vi sluta vara så egofixerade. Det finns andra människor som har andra idéer och andra tankar, och det behöver man bejaka. En kris är alltid en strid om behovstillfredsställelse.