Efter att ha tittat på 1 200 slumpvis utvalda artiklar i elva publikationer har Rättviseförmedlingen på nytt kunnat kartlägga vilka människor som hörs och syns i medierna. Slutsatsen de drar är att lite har hänt sedan förra året, skillnaden är bara någon procentenhet och för liten för att dra några slutsatser av, skriver organisationen i ett uttalande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Årets rapport visar att det fortfarande råder stor dominans bland män och personer med nordiskt ursprung; 70,8 procent av alla som uttalade sig i media var män (2015: 72,3 procent) och 89,9 procent hade nordisk bakgrund (2015: 87 procent). Om media hade representerat Sverige som det ser ut idag hade 50 procent varit män och 80,7 procent haft nordisk bakgrund.
Slapphet och tidspress
Dagens ETC har som ett led i arbetet mot en mer jämställd representation varje dag en siffra i tidningen som visar hur många män och kvinnor som intervjuas, förekommer på bild och som är frilansskribenter. Resultatet i procent för hela 2015 blev 51 procent män och 49 procent kvinnor.
– Eftersom siffran redovisas helt offentligt varje dag i tidningen blir den en ständig påminnelse om hur viktig jämställd representation är. När vi misslyckas får vi helt enkelt skämmas offentligt, säger nyhetschefen Anna-Maria Carnhede.
Ett av problemområdena som Rättviseförmedlingen tar upp i sin rapport är att kvinnor inte intervjuas i sin roll som experter. På universiteten är 44 procent av de som undervisar och forskar kvinnor, men bland de som uttalar sig i rollen som är expert är 70,1 procent män. Anna-Maria Carnhede tror att det beror på slapphet hos nyhetsredaktionerna.
– Det finns kvinnliga experter, bara om vi journalister bemödar oss att leta utanför den omedelbara nyhetsfåran och vågar ringa andra människor än de som oftast förekommer i medierna. Men ett problem är naturligtvis tidspress och brist på resurser.
Vad är dina tankar kring Dagens ETC:s arbete för en jämställd representation när du ser resultatet i Rättvisaren?
– Vi brukar klara oss bra i mätningar och faktiskt hamna bland de nyhetsmedier som klarar representationen bäst, men vi har fortfarande stora utmaningar vad gäller representation av personer med annan bakgrund än svensk. Där finns helt klart förbättringspotential.