Så här formulerade Bolsonaro ett av sina löften under valkampanjen för tre år:
– Vi ska göra Brasilien till ett land för majoriteter. Minoriteter måste vika sig för majoriteter. Lagarna måste finnas för att försvara majoriteter och minoriteter måste anpassa sig eller helt enkelt försvinna.
Sedan han blev vald har Bolsonaro vidtagit en rad åtgärder för att försvaga de mänskliga rättigheterna i landet. För två år sedan avsatte han alla medlemmarna i gruppen som hade att övervaka att tortyr inte förekom i landet, något som FN kritiserade hårt. Han har också försvagat ursprungsbefolkningens rättigheter och tillåtit långtgående exploatering av deras marker. Men omgörningen av de nationella mänskliga rättigheterna bedöms som det allvarligaste hotet hittills.
– Med Bolsonaros tidigare åtgärder finns det en klar risk att resultatet av denna hemliga process blir en katastrof för försvaret av mänskliga rättigheter i Brasilien, säger Maria Laura Canineu på Human Rights Watch i Brasilien.
Hbtq – ”djävulens påfund”
Det var för drygt två veckor sedan som ministern för kvinnor, familj och mänskliga rättigheter Damares Alves utfärdade ett direktiv om bildande av gruppen, som alla är hämtade från hennes departement. I direktivet slogs också fast att gruppens arbete skulle vara hemligt fram till i november då den ska lägga fram sina förslag.
Damares Alves har gjort sig känd för en extrem kristen inriktning och är motståndare till jämställdhet, som hon menar är ideologisk indoktrinering och alla hbtq-grupper är enligt henne ”ett djävulens påfund”. Hon är dotter till en av landets ledande religiösa ledare vars kyrka har ett hundratal tempel i landet för pånyttfödda kristna.
Det nuvarande programmet för mänskliga rättigheter antogs 2010 efter ett initiativ av den dåvarande presidenten Lula da Silva. Programmet hade arbetats fram under två år av representanter för civilsamhället, kongressens utskott för de mänskliga rättigheterna och de juridiska institutionerna. Arbetsgruppen bakom programmet kallade också till en nationell konferens. Cirka 14 000 människor var delaktiga i arbetet.
Bolsonaros administration försöker nu underminera det mesta i det programmet. Bland annat förslår man att barn med handikapp ska lämnas utanför det nationella skolsystemet och man har straffat tjänstemän som försökt upprätthålla tillgången till aborter och medicinsk hjälp vid sexuella och reproduktiva åtgärder under covid-19-epidemin.