Nu har Statement fått uppskov med att svara på DO:s frågor till den 22 augusti, och myndigheten tror inte att tillsynen är klar innan festivalen genomförts.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Anmäld flera gånger
Statement festival, som äger rum i Göteborg mellan 31 augusti och 1 september, har blivit anmäld till DO flera gånger sedan idén uppmärksammades förra sommaren. Men beslutet att göra en så kallad tillsyn har myndigheten fattat självständigt menar Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.
Han upplever inte att antalet anmälningar mot separatistiska forum har ökat de senaste åren.
– Jag tycker mig ha sett den här typen av anmälningar under alla år som DO har funnits, om det så har varit Ladies night eller Tjejmilen. Men vi tycker att det här ändå är till del ett nytt fenomen, att det är så tydligt sagt att man har för avsikt att utestänga en grupp snarare än att man gör någonting specifikt för en grupp. Det är ju lite annorlunda.
– Men vi vet inte vilket svar vi får från arrangörerna ännu, så vi vet inte exakt hur det är tänkt. Det är det vi frågar om i den här begäran om yttrande.
DO har inga sanktionsmöjligheter och utfärdar inga böter, men om myndigheten kommer fram till att Statement festival är diskriminerande skulle den som upplever sig vara diskriminerad av detta kunna gå till domstol eftersom alla har skyldighet att följa lagen.
Men Clas Lundstedt vet inte om fallet skulle kunna appliceras på andra separatistiska verksamheter.
– Först och främst måste vi komma fram till och redogöra för rättsläget i det här fallet. Sen får man använda sig av det beslutet och ta ställning till om andra verksamheter också kan bedömas på samma sätt.
Viktigt för jämställdheten
Att separatistiska forum för kvinnor, rasifierade eller för transpersoner anmäls till DO är inget nytt.
– Det här händer hela tiden, så fort kvinnor organiserar sig separatistiskt så dyker det upp personer som blir provocerade av det. Inte nödvändigtvis för att de vill vara med, utan för att de blir provocerade av tanken på att inte få vara med och därför protesterar de mot det på olika sätt, säger Clara Berglund, generalsekreterare på Sveriges Kvinnolobby.
”Hinder för demokratin”
Om allt fler separatistiska rum eller arrangemang skulle granskas och fällas på grund av diskriminering i framtiden skulle det vara en farlig utveckling menar Clara Berglund.
– Det skulle vara jätteallvarligt. Om man tycker att separatism är ett viktigt verktyg, att en underordnad grupp får träffas och organisera sig utan andra, och då tar bort den möjligheten skulle det verkligen vara ett hinder för demokratin och samhällsutvecklingen och i det här fallet jämställdheten i samhället.
– Vi måste klara av att se skillnaden mellan att när den överordnade gruppen träffas separat och utestänger kvinnor, då är det ett jätteviktigt ärende för diskrimineringsombudsmannen att titta på. Men när den grupp som är förtryckt och underordnad träffas separatistiskt så är det inte samma sak. Och det måste vi ha en diskrimineringslagstiftning och myndighet som klarar av att skilja på.
2010: Showen ”Ladies Night”, där män står för underhållning och endast kvinnor är välkomna som publik, uppmärksammas i medier efter att en man känt sig diskriminerad och gjort en DO-anmälan när han inte fått köpa biljett. DO gör ingen tillsyn.
2014: Rebecka Weidmo Uvell, debattör, går ut på twitter med att hon anmäler ABF Stockholm till DO för att pröva om det är tillåtet att ha arrangemang enbart för rasifierade under Antirasistiskt Forum. Ingen tillsyn inleds av DO.
2015: Loppet Vårruset anmäls av en privatperson eftersom loppet, som startades för att få kvinnor att komma igång med löpning, endast riktar sig till kvinnor och för att han därför inte fick anmäla sig till loppet. DO ansåg inte att det rörde sig om diskriminering.
2016: DO uppmärksammas, via anmälningar och medierapportering, att simhallar avsatt särskilda tider