Samtalen om råd och stöd ökar under sommaren, men det är ofta först i höst kvinnorna söker sig till Kvinnohuset i Örebro. När mannen är tillbaka på jobbet och barnen går i skolan, då får kvinnan tid att verkligen reflektera över sin situation, berättar Vuokko Erman.
Självklart finns det akuta situationer under sommaren, där det krävs åtgärder direkt av polis och socialtjänst, klargör hon.
Men många kvinnor väljer ändå att vänta med att göra något tills efter semestern.
– De gör det för barnens skull, de vill inte förstöra semestern, menar verksamhetschefen.
Det kvinnorna utsätts för av männen är direkt våld, dolda hot, att de kallas för fula saker. Männens våld kan accelerera när kvinnan blir gravid, det kan utlösa en ökande svartsjuka och de tar allt mer kontrollen över kvinnan.
– Det får till följd att kvinnan blir allt mer isolerad i hemmet, de tappar självförtroendet, förklarar Vuokko.
”Våga fråga”
Det fysiska våldet görs på ett sådant sätt att det inte ska synas, att männen drar i håret eller slår på kroppen där blåmärken är lättare att dölja med kläderna. Om anhöriga och vänner misstänker att en kvinna blir utsatt för våld, fysiskt eller psykiskt, ska de lita på ”magkänslan”.
– Våga fråga om hon är rädd för någon, om hon blir utsatt för något. Ofta är det så att kvinnan som blir slagen själv hittar på ursäkter till varför hon har blåmärken. ”Jag ramlade och slog mig”, kan hon säga i stället för att berätta att hon har blivit slagen, säger Vuokko.
Kvinnohuset i Örebro erbjuder skydd för våldsutsatta kvinnor. Och alla deras åtta rum är i stort sett alltid upptagna. Inom ett par år ska ett nytt kvinnohus byggas i centrala Örebro. Där ska kvinnorna och deras barn kunna vara mer avskilda under vistelsen. Rummen som ska byggas kommer att få egen toalett och möjligheter till matlagning, i dag har Kvinnohuset på Nygatan gemensamt kök och bad. Den förhöjda hyran kommer att täckas av Örebro kommun.
Tanken är att kvinnorna ska bo som längst tre månader på Kvinnohuset, sedan ska andra boenden vara ordnade. Men som det är i dag finns det kvinnor som har bott där i ett år.
– Det är svårt att få förtur hos Örebrobostäder för ett nytt boende, menar Vuokko Erman.
Bör bli nationellt folkhälsomål
Under 2012 fick Örebrobostäder in drygt 800 ansökningar om förtur i deras bostadskö. Knappt hälften av dem rörde så kallad social förtur. För att få en lägenhet via den särskilda kön krävs att en rad kriterier uppfylls. Den sökande ska vara bosatt i Örebro kommun, ha barn under tolv år och kunna påvisa att en separation ligger bakom ansökan. Därefter gör Öbo en bedömning av ansökan och det tar minst tre månader att få en lägenhet via förturskön, förklarar Peter Kronarp, bokonsulent.
Av de 800 ansökningarna om förtur beviljas ungefär hälften.
Vuokko Erman ser gärna att privata hyresvärdar engagerar sig mer i den här frågan och erbjuder lägenheter till kvinnor som flyr från sina våldsamma män.