Ett knappt tiotal rumänska och moldaviska tjejer har sålt sex i Rosenlund sedan en längre tid. Men sedan ungefär sex veckor tillbaka har föreningen Rosenlundstödet sett en påtaglig ökning av antalet kvinnor från just Rumänien och Moldavien.
– Det har exploderat och det kommer nya kvinnor varje vecka. De är ungefär 25 just nu från Rumänien och Moldavien. När det blir mer än dubbelt så många så märks det väldigt tydligt. Och de nya tjejerna är unga, de är alltid över 18, men mellan 18 och 25, säger Jonna Boström.
”Hallickar varit närvarande”
Som ETC tidigare har berättat om finns Rosenlundstödet på plats på fredagskvällar för att bland annat dela ut kondomer. De hjälper också till att slussa till Mikamottagningen, före detta Prostitutionsgruppen, abortkliniker och annan vård -eller samhällsinstitutioner. Jonna Boström som startade föreningen träffar kvinnorna flera gånger i veckan och tar också emot samtal när de behöver prata eller ha hjälp med olika saker.
Hur vet du att det rör sig om trafficking?
– Det finns inget som talar för att tjejerna tar sig hit på egen hand, eller jobbar för sig själva. Och det finns absolut ingenting som tyder på att de får behålla pengarna de tjänar. Vi har sett flera tjejer under hösten där det är väldigt tydligt att hallickarna har varit närvarande. De tjejerna försvinner ganska fort från gatan igen, men så här har det inte varit förut. Männen kan stå väldigt nära kvinnan och ta emot pengar av kunder och liksom vaktar kvinnorna, säger Jonna Boström.
Gatuprostitution liten del
Ingen har riktigt grepp om hur stor prostitutionen är i Göteborg, men man vet att gatuprostitutionen bara utgör en liten del. Förra våren stoppades polisens traffickinggrupps arbete helt i Göteborg. Resurserna flyttades till arbetet med att få slut på skottlossningarna. Därför vet inte polisen exakt hur situationen ser ut i dag, men de bekräftar Rosenlundstödets bild. Och även om situationen har lugnat sig med skottlossningarna finns det inga poliser som i dagsläget jobbar heltid med de här frågorna i Göteborg.
– Vi kan göra punktinsatser på ett pass eller en eftermiddag eller så, men på det löser man inga människohandelsärenden, säger Mats Paulsson som är chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.
För tillfället finns en utredning om människohandel för sexuella ändamål, men polisen kommer inte att kunna nysta vidare utifrån den.
– Det rör sig om vissa grupperingar, men det har vi inte möjlighet att titta vidare på. Det får bli för framtiden i så fall, att vi kan jobba med det då. Vi har en person som har hoppat av verksamheten som vi försöker hjälpa tillsammans med socialen. Hon har berättat tillräckligt mycket för att vi ska kunna skriva en anmälan. Vi kan inte säga mycket mer för hennes skull, men vi har ingen misstänkt, säger han.
Det strömmar in tips om lägenhetsbordeller och prostitution där kontakterna sköts över internet. På polisstationen finns fulla pärmar med tips som ingen kan behandla.
2012 fälldes sex män för människohandel och koppleri i Göteborg sedan de hade tvingat kvinnor att sälja sex i Rosenlund. Några av dem släpptes tidigare i år.
Tror ni att det hänger samman med ökningen av kvinnor på Rosenlund?
– Svårt att säga. Det kanske skulle kunna vara så att de är tillbaka, men vi kan inte påstå att vi vet det, säger Mats Paulsson.
”Väldigt lätt att blunda”
Den polisiära verksamhet som faktiskt har funnits har bestått av Citypolisens rapportering av sexköpare i området. Men även Citypolisen har varit tvungna att jobba med annat inför valet och med fotbollsmatcher till exempel. Därigenom begränsas inte heller marknaden.
– Jag tror att de flesta inom polisledningen och så vidare tycker att det inte är okej, men de här människorna är ju marginaliserade och väldigt tysta och på sätt och vis är vi deras enda röst. Om inte vi jobbar med det så ser inte gemene man den här verksamheten och då tror jag att det är väldigt lätt att blunda för den. Då är det väldigt lätt att man jobbar med annat för att resurserna är så begränsade. Det handlar oftast om rumänska tjejer och många av dem är dessutom romer. Hade det varit 18-åriga svenska tjejer som gick på gatan i den utsträckningen så hade det inte sett ut som det gör, säger Mats Paulsson.