BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men personalen glömde att släppa ut mannen. Nästan två dygn senare – den 21 februari – kollar en handläggare sin mejl och upptäcker av en slump att mannen fortfarande sitter inlåst i deras lokaler. Först då kallar personalen honom till ett möte där de meddelar att hans förvarsbeslut har upphävts och att han är fri att lämna förvaret. Förvarets enhetschef Jessica Nielsen beklagar att de råkat hålla kvar honom i nära två dygn utan lagstöd.
– Det är inte acceptabelt och vi ser allvarligt på händelsen. När folk ska släppas är det vår absolut högsta prioritet så det är beklagligt att det här har hänt, säger hon.
Hon har arbetat på förvaret i åtta år och har inte varit med om någonting liknande. Enligt henne så berodde misstaget på att personalen hade för mycket att göra den dagen.
– Det hände andra saker den här eftermiddagen som gjorde att det var väldigt hög arbetsbelastning just då. Därför missade vi att hålla våra rutiner. Överlag har vi inte ont om folk men vissa av våra medarbetare har en väldigt hög belastning och vi ser över hur vi ska fördela arbetsuppgifterna jämnare, säger hon.
Oklart om han informerades
När misstaget uppdagades kallade personalen honom till ett möte där de meddelade att hans förvarsbeslut upphävts och att han var fri att lämna förvaret. Av handläggarens tre sidor långa skriftliga sammanfattning av samtalet finns inga tecken på att hen informerat den förvarstagna mannen om att han hållits inlåst två dagar helt utan lagstöd. Det finns heller inga noteringar om att mannen skulle ha upplysts om sina rättigheter till skadestånd eller fått information om hur man skaffar ett offentligt biträde – trots att Migrationsverket enligt förvaltningslagen har serviceskyldighet. Enhetschef Jessica Nielsen är osäker på vilken information mannen har fått när han lämnade förvaret.
– Jag vågar inte svara på det, jag var inte direkt inkopplad när han släpptes, säger hon.
Ärendet anmäldes till Migrationsverkets tillsynsenhet och i deras utredning konstaterar de att det som inträffat berodde på att personalen hade för mycket att göra. De noterar också att någon i personalen har raderat mejlet där polisen ber dem släppa ut mannen. Tillsynschefen har lyckats återskapa mejlet men kan inte se vem som raderat det, och skriver i utredningen att det är allvarligt att någon har försökt dölja misstaget. Justitieombudsmannen, som har i uppgift att granska och kontrollera myndigheter, har fått in en kortfattad anmälan om händelsen men de har ännu inte bestämt hur de ska gå vidare. De har inte hört talas om något liknande fall tidigare. För några veckor sedan gjorde de en föranmäld inspektion på förvaret i Kållered, men de vill inte berätta vad som kommit fram under besöket utan hänvisar till protokollet som kommer publiceras först om några månader.
Vill ha högre personaltäthet
Senast ETC Göteborg skrev om förvaret handlade det om att det kom in många polisanmälningar om våld och hot från Migrationsverkets anläggning i Kållered under förra året. Då önskade huvudskyddsombudet Francisco Carrazana att arbetsgivaren skulle höja personaltätheten och öka andelen fastanställda, eftersom det är svårt att hålla rutinerna med många timanställda vikarier som inte har vanorna inne. Men enhetschef Jessica Nielsen tror inte att misstaget att hålla mannen inlåst för länge orsakades av att personalen inte kände till rutinerna.
– Min erfarenhet är att vi alltid haft mycket vikarier och jag ser ingen ökning av det. Min erfarenhet är att många timanställda är duktiga och bra insatta i rutinerna och vi har också en mer gedigen introduktion i dag än tidigare, säger hon.
För att förvarstagna människor inte ska hållas inlåsta utan lagstöd framöver ska cheferna på förvaret se över rutinerna och arbetsfördelningen så att belastningen inte blir för hög på enskilda medarbetare.
– Vi behöver också se över våra prioriteringslistor så att alla vet vad som är viktigast att prioritera under en arbetsdag, säger hon.
ETC Göteborg har försökt nå den felaktigt förvarstagna mannen utan resultat.