– Jag tror att föreningen påverkas av vem som representerar den. Ser en styrelse ganska homogen ut, säg att det är 81 procent män, då är det vissa erfarenheter som finns, säger Sofia B Karlsson, som arbetar med hbtq-frågor på RFSL och bland annat hbtq-certifierar idrottsklubbar.
Jobbade i AIK
Hon jobbade tidigare för AIK där hon drog i gång inkluderingsprojektet Fotboll för alla. För ett år sedan lämnade hon klubben efter flera dödshot. Sofia B Karlsson är inte förvånad över könsfördelningen i styrelserummen:
– Med tanke på tradition och den manliga dominans som funnits länge är det inte konstigt att det inte händer något om man inte får till fler aktiva insatser. Gör man inte det tar det ju lång tid.
Hon har själv sett en del exempel på att det kan bli ganska fel när klubbarna och dess supporterföreningar försöker locka till sig kvinnor. Det har till exempel förekommit kampanjer med sminkrådgivning och utdelning av skönhetsprodukter i syfte att värva kvinnliga supportrar.
– Jag har sett flera exempel från både AIK, HIF med flera, när man försökt locka kvinnliga supportrar med event som har en väldigt stereotyp förväntan om vad kvinnor vill ha. Om fler kvinnor var med i beslutandeprocessen hade nog inte slutprodukten sett ut på samma sätt. En mångfald i styrelserummet är också en kvalitetssäkring för en verksamhet skulle jag vilja säga, säger Sofia B Karlsson.
Män kan också
Samtidigt understryker att männen i styrelserummen inte med nödvändighet måste ha exakt samma perspektiv.
– Det är inte så att kvinnor som sitter i en styrelse per definition ska driva jämställdhetsfrågor eller att män inte kan göra det. Det är perspektiven som är viktigast. Men våra kroppar symboliserar något i en traditionellt manlig miljö och blir en symbol för någonting oavsett hur sammansättningen ser ut. Vikten av en mångfald av perspektiv handlar också om vithet och etnicitet.
Trots att det tar tid med jämställdhetsarbetet i fotbollen betonar hon också att det finns fler goda exempel som Östersunds inkluderingsarbete och Hammarbys ställningstagande i He for she-kampanjen.
– Jag vill också framhäva vårt arbete med Fotboll för alla, som kanske är det största projektet som gjorts för de här frågorna. Det handlade både om att se över vem som sitter i styrelserna och vem som får mest utrymme. Och det handlade om hur tränare och ledare kan påverka unga i en riktning som känns bra i de här frågorna.