I slutet av förra veckan gav sig ytterligare en spelare in i leken, nämligen ett konsortium bestående av åtta av stadens största bolag i samarbete med tre arkitektkontor och ett teknikkonsultföretag. Det handlar om flera namn som redan är välkända för de flesta göteborgare, som Sweco, Stena fastigheter och White.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nytt bad och arena
Deras förslag sträcker sig från Nya Ullevi till Liseberg och skulle innebära att bland annat en ny arena byggs där Vallhallabadet finns i dag, ett nytt bad tar plats bredvid Burgårdsparken och att Valhalla IP försvinner för att återuppstå på Heden. -Satsningen skulle dessutom innefatta tusentals nya lägenheter och arbetsplatser. Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam och konsortiets talesperson, ser det som nödvändigt att Göteborg ser över sina arenor.
– Vi har för omoderna arenor. Ska man få de största och roligaste evenemangen så måste man ha en arena som klarar av de krav som artisterna ställer. För göteborgaren är det väldigt trevligt att det finns evenemang i staden att gå på. Vårt förslag innebär också att det kommer att byggas bostäder i ett väldigt fint läge.
Enskilda hotell till hela koncept
Konsortiets tanke är att de ska ta på sig ansvaret för att föra upp de nya arenorna och bostäderna och i utbyte få byggrätter i området. Det flyttar den ekonomiska risken från kommunen till företagen och belöningen för bolagen blir en potentiell vinst i framtiden, enligt Thomas Dahl.
– Det är väldigt mycket pengar som ska investeras i de här anläggningarna och eftersom nu råkar vara så att det här området är så obebyggt så finns det väldigt stor möjlighet att utnyttja de icke-synliggjorda värdena, alltså vanlig platt mark, för att dels få anläggningarna och dels en helt ny stadsdel.
Patrik von Corswant, projektledare på Stadslednings-kontoret, har fått ta emot förslag på allt från enskilda hotell till heltäckande koncept.
– Politikerna vill få råd och tips från näringslivet. Vi har diskussioner och får tankar från entreprenörsgrupper och det kommer att fortsätta. Många är intresserade av att bygga hela -eller delar av området, säger Patrik von Corswant.
Behöver räta ut frågetecken
Han tycker att konsortiets idéer är spännande, men ser i dagsläget flera frågetecken som behöver rätas ut.
– De har föreslagit en hög exploateringsgrad. Vi behöver analysera det själva och prata med dem om vad som ingår och vad som inte ingår. Finns det till exempel offentlig service med i det här? Man glömmer ibland att 5 000 nya bostäder skapar behov av 2 500 nya dagisplatser.
Alla förslag ska analyseras av Göteborgs stads projektorganisation, som sedan lägger fram flera olika alternativ till politikerna i kommunstyrelsen, troligtvis till hösten. Samtidigt kommer även stadsledningsförvaltningen att presentera resultatet av den medborgar-dialog som pågår just nu. Folk på stan, idrotts-föreningar, lokalt näringsliv och kulturutövare intervjuas om vad som behövs och vad de förväntar sig av området.
– Det finns många möjligheter att utveckla evenemangsområdet, det är fortfarande en väldigt öppen fråga, säger Patrik von Corswant.