– Gode män är nyckelpersoner som ser till att barnen får vad de har rätt till, säger Ida-Maria Boman, handläggare på överförmyndarkontoret i Sundsvall.
Kontoret ansvarar även för Timrå, Ånge och Nordanstig. I dag finns 43 gode män för ensamkommande flyktingbarn i de fyra kommunerna. Men behovet är mycket större än så.
– Vi har sett en kraftig ökning sedan i april. Vi får in ansökningar från Migrationsverket och socialtjänsten dagligen. Än så länge har vi klarat uppdraget. Men det blir allt svårare i takt med att antalet barn ökar.
Upp till 10 barn
Det stora trycket gör också att vissa gode män kan ha upp till tio barn, något som Ida-Maria Boman avråder ifrån.
– För att säkerställa kvaliteten bör man inte ansvara för mer än en eller två ungdomar.
De senaste veckornas medierapportering om flyktingar har fått många Sundsvallsbor att höra av sig till överförmyndarkontoret.
– Det handlar om 80–90 personer som är intresserade av att bli god man, vilket är jätteroligt. Det är alla typer av människor, säger Ida-Maria Boman.
En del faller ifrån när de får mer kunskap om vad uppdraget innebär. Andra klarar inte den lämplighetsprövning alla måste gå igenom.
Vilka egenskaper bör en god man ha?
– Man ska ha erfarenhet av barn och ungdomar, vara tydlig och kunna sätta gränser. Dessutom behövs kunskaper om det svenska samhället och bra kunskaper i det svenska språket eftersom det blir många myndighetskontakter. Kontakten med barnen sköts däremot delvis med tolk.
Lära till handling
Ida-Maria Boman förtydligar att det inte handlar om omsorg i första hand.
– Som god man ska du se till att saker blir gjorda, men inte vara utförare. Du ska till exempel lära barnet att handskas med pengar, men inte följa med och handla. Det gör personalen på deras boende.
Många gode män i Sundsvall tvingas vänta länge på sin ekonomiska ersättning, överförmyndarkontoret hinner inte med. Men enligt Ida-Maria Boman gäller inte detta dem som tar hand om ensamkommande.
– Där har vi inga förseningar.
Gode män får en ekonomisk ersättning som i dag baseras på redovisad tid, högst 30 timmar i månaden. Men nu i september ska överförmyndarnämnden ta ställning till ett nytt ersättningssystem: ett månatligt schablonbelopp som är lika för alla.
– Då blir det enklare för både gode männen och oss, säger Ida-Maria Boman.
När barnen fyller 18 år avslutas uppdraget som god man. Likaså om de får ett permanent uppehållstillstånd innan de blir myndiga. Då utses i stället en så kallad särskild förordnad vårdnadshavare.