Enligt en sammanställning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort inför fler och fler kommuner och regioner tre eller flera semesterperioder istället för två. Bengtsfors, Orust, Haparanda, Kiruna och Gotland hör till de kommuner som gått ifrån det vanligaste systemet med två semesterperioder.
Hur många kommuner det rör sig om i hela landet är det svårt att svara på. Enligt Lena Byström, ombudsman på Kommunal, så kan facket på central nivå inte uttala sig om hur vanligt det är att kommuner och regioner runt om i landet vill tänja på semesterperioderna.
– Vi har förhandlat ett centralt avtal 2020, sen finns det lokala lösningar och vad de innehåller kan jag inte svara på, säger hon till Dagens ETC.
Fem semesterperioder
På Orust går man nu in på tredje året med fem semesterperioder inom vård och omsorg. Systemet infördes emot fackets vilja.
– Folk är upprörda och gråter, och sedan vi började med det här systemet har några sagt upp sig varje år. En del väljer att inte ta semester alls, vilket inte är bra. Alla behöver återhämtning. I bästa fall kan man få ut semester senare, men det är inte säkert att det går under coronapandemin, säger Anette Helleborn, fackligt förtroendevald och arbetsmiljösamordnare på Orust.
”Pusslat i alla tider”
Lena Gardtman, chef för sektor vård och omsorg på Orust, säger att det grundläggande problemet är att kommunen haft svårt att få tag på vikarier. 2018 var en extra tuff sommar och efter den bestämde ledningen sig för att något måste göras.
– Det handlade inte bara om svårigheter att få tag på vikarier, utan också om att det inte är bra när det är för många vikarier i förhållande till ordinarie personal. Det kan skapa problem med kvaliteten och vikarier riskerar att få saker på sina axlar som de inte är redo för, säger Lena Gardtman.
Hon säger också att flertalet i personalen har en förståelse för att något måste göras för att förbättra arbetsmiljön under sommaren, och att många uppfattar fem perioder som bättre än tre, vilket också varit på förslag.
– Det finns fler röster än dem som hörs mest. Jag måste ta ansvar för alla. Det är ändå så att man uttryckt att man varit otrygg när det varit mycket vikarier. Det här är en gigantisk välfärdsutmaning, säger hon.
Vad säger du till dem som nu tvingas pussla för att få ihop sin sommar?
– Så är det även om man har två perioder. Det var likadant för mig när jag hade småbarn. Jag har fått pussla i alla tider, även som chef, säger hon.