11 115 kronor för en etta på Södermalm. Eller 5 000 för ett rum i en lägenhet i Älvsjö. Så har det blivit sedan lagen om att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand ändrades i februari 2013. Lagen gör att den som hyr ut numera kan ta betalt för ränteavgifter, drift och annat. Priserna har i genomsnitt stigit med 18 procent i Stockholm visar siffor från Blocket.
”Bytte lås”
En av de som har känt av de höga priserna är Sandra. När hon för ungefär 1,5 år sedan upptäckte att hennes dåvarande sambo hade alkoholproblem bestämde hon sig för att ta sin dotter och sticka direkt.
– Det är klart att jag kunde ha tjafsat om att jag hade större behov av lägenheten än han. Men jag orkade inte då, säger Sandra.
Sedan dess har hon letat efter boende för sig och dottern runt om i Stockholmsområdet. De har både bott på hotell som socialen har betalat och inneboende hos kvinnor i Skarpnäck och Hägersten. För rummet i Skarpnäck betalade hon 8 000 kronor och att bo inneboende med en dotter som har flera diagnoser, bland annat social fobi, är inte helt lätt, berättar Sandra.
– En av kvinnorna blev galen på henne för att hon inte hängde handduken precis som hon ville. För den andra kvinnan fick jag knappt ha våra saker i lägenheten och sedan bytte hon lås. Jag fick kämpa för att få tillbaka mina grejer, säger Sandra.
Fortfarande har hon inte fått tillbaka den deposition på flera tusen kronor som hon hade betalat.
”Många har flera boenden”
Sandra menar att det är många som passar på att tjäna pengar på andras utsatthet när bostadsbristen är så stor.
– Lägger man ut en annons får man ju 50 svar på en timme. Det är klart att man då kan göra som man vill.
– Det verkar också som att det finns många som har flera boenden. Bland annat kollade jag på en villa i Bromma som var i jättedåligt skick. Ägarna bodde på Ekerö och hade hyrt ut den under lång tid.
I dag bor Sandra och dottern i en stor trea, som de hyr av en man, i en grannkommun till Stockholm Problemet är hyran på 15 000 kronor. För även om det är en hyresrätt och lagen egentligen säger att den som hyr ut en sådan inte får ta mer än 10–15 procent extra, om lägenheten är möblerad, så är det många som struntar i den.
– Jag vet att den egentliga hyran är 12 500. Men vad ska jag göra när jag behöver någonstans att bo, säger Sandra.
För att klara hyran hade hon därför två inneboende under några månader. Men dotterns sjukdomssymptom förvärrades av det. Nu klarar de sig på pengar från kyrkan.
Och redan i slutet av december måste de vara härifrån, när mannen som hyr ut vill ha tillbaka lägenheten snabbare än planerat.
– Jag har tittat en del på bostadsannonser nu. För mig är det viktigt att vi kan bo någonstans nära där min dotter går i skolan. Allra helst i den här kommunen för jag har precis fått hjälp av kommunen med min dotter. Flyttar vi härifrån måste jag börja att söka hjälp igen.
”Barnen drabbas”
Sandra är i dag sjukskriven och får vårdnadsbidrag för dottern. Någon hjälp av pappan får hon inte eftersom han bor i Spanien. Att försöka få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet kan hon bara drömma om. Dels tjänar hon för lite när hyresvärdarna kräver inkomster på upp till fyra gånger hyran. Dels har hon betalningsanmärkningar.
– Något måste göras. Allmännyttan har sålts ut och det som byggs är bostadsrätter. Folk har blivit så giriga. Att ha flera boenden borde vara förbjudet.
– De som drabbas i slutändan är ju barnen. Det vill man inte se. En osäker bostadssituation skapar en massa problem för dem både nu och senare i livet, säger hon och fortsätter att klicka sig runt på Blockets bostadssida.
Fotnot: Sandra heter egentligen något annat.