BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Konstant problem
Bakgrunden till mötet var debatten som väcktes efter de sexuella övergrepp och ofredanden av kvinnor som anmäldes efter nyårsnatten i Sverige och utomlands. Polisen var inte med på mötet.
– Men vi känner till att det ägde rum. Vi har inte heller märkt någon större skillnad i antalet anmälningar som har kommit in efter mötet. Att kvinnor men även män utsätts för sexuella övergrepp och blir tafsade på ute på krogen är ett konstant problem som har funnits i åratal. Mörkertalet är tyvärr stort, många utsatta avstår från att anmäla, säger Annika Laestadius, chef för polisområde Örebro.
Vill öka medvetenheten
Johan Skuthällas vaktbolag sköter säkerheten på bland annat Frimis, Strömpis, Pitcher´s, Stora Örebro, Lilla Örebro, Harry´s och festivalerna Metallsvenskan och Slottet Live.
– Det anmäls en del sexuella övergrepp från krogarna, men det är inte jättevanligt.
Svårt att övervaka dansgolv
Han säger att det ibland är svårt för vakterna att övervaka vad som händer på trånga dansgolv med mycket folk.
– Därför är det viktigt att gästerna larmar oss om de utsätts för sexuella övergrepp eller ser att någon annan utsätts.
Han poängterar vikten av att de som utsätts för sexuella övergrepp polisanmäler.
– Många gånger vill personen som utsätts inte göra en polisanmälan. De tycker att det räcker med att förövaren avvisas från krogen. Det viktigaste är att öka medvetenheten om att gäster som utsätts för övergrepp ska göra en anmälan, säger han.
Johan Skuthälla poängterar också att gäster som utsätts för övergrepp kan prata med all personal på krogen, de behöver inte uppsöka en vakt.
– Det går lika bra att anmäla övergrepp till personal som jobbar i garderoben, baren eller serveringen så kontaktar de vakter direkt. Den informationen vill jag verkligen få ut.
Få anmälningar från festivaler i Örebro
I sommar har flera fall av våldtäkter och sexuella övergrepp anmälts från musikfestivaler, bland annat Putte i parken i Karlstad. När Putte i parken arrangerades i Örebro i juni anmäldes ett fall av sexuellt ofredande.
– Det var en lugn festival med få brott. Överlag anmäls få brott från festivaler och andra publika arrangemang i Örebro. En orsak är nog att de lockar en väldigt blandad publik åldersmässigt. Förra året under jubileumsveckan när Örebro firade 750 år och det var många arrangemang och mycket folk ute på stan sjönk brottsligheten generellt i city, säger Annika Laestadius.
Inga anmälningar av gruppövergrepp
Något fall där en grupp män har omringat en kvinna och utsatt henne för sexuella övergrepp har inte anmälts från någon festival i Örebro. Johan Skuthälla har jobbat med säkerheten på Metallsvenskan i flera år.
– Jag har aldrig hört talas om sexuella ofredande där, vi har i alla fall inte fått in någon anmälan. Dels lockar festivalen en blandad publik i alla åldrar, dels riktar den sig till folk som gillar en specifik musikgenre, säger han.
Annika Laestadius säger att polisen och vaktbolagen på stans krogar har ett bra samarbete.
– Vi har en ständig dialog med dem. Vi träffas varje fredag och tar upp problem och går igenom vad som har hänt och diskuterar den kommande helgen. Jag vet även att vaktcheferna och krögarna pratar sinsemellan om olika problem, det kan exempelvis röra personer som har avvisats från en krog för att de har ofredat någon av de andra gästerna, säger hon.
Örebro – ett föredöme
Johan Skuthälla tycker också att samarbetet med polisen fungerar mycket bra.
– Jag har jobbat i andra städer med och måste säga att Örebro ligger i framkant när det gäller samarbetet mellan polisen och vaktbolag. Det underlättar arbetet för oss som jobbar med säkerheten ute på krogarna.