– EQT tittar på flera olika alternativ av nästa ägare av Academedia. I nuläget är börsen huvudspåret, säger Kerstin Danasten, presskontakt på EQT.
Lärarförbundet är skeptiska till affären. Mathias Åström, förhandlingschef på förbundet, säger att EQT skapade frågetecken redan när man vid köpet för fem år sedan sa att man bara hade för avsikt att äga skolkoncernen i mellan fem till sju år.
– Vår utgångspunkt är att om man ska äga en skola så ska man göra det långsiktigt. Vi vill ha ett ägande som utgår från att verksamheten sätts i första rummet, både när det gäller ekonomin och när det gäller hur långsiktigt man ska äga. Att äga under fem till sju år med syfte att göra vinst är inte ett långsiktigt ägande, säger han.
Ska inte påverka skolorna
Men Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia, menar tvärtom att riskkapitalbolaget borgat för långsiktighet.
– Vad EQT har gjort är att man byggt upp företaget för att vara långsiktigt hållbart. För mig är det mycket viktigare än att det är samma ägare hela tiden, att den ägare vi har agerar för att bolaget ska kunna fungera över lång tid och inte använder företaget för exempelvis spekulationer, säger hon.
Hon säger också att ett ägarbyte inte kommer att påverka elever och anställda på Academedias skolor.
– Det påverkar väldigt lite. Det man kan hänvisa till är tidigare erfarenheter. Vi bytte ägare när EQT köpte, och då var det många som höjde ett varnande finger och tyckte och tänkte saker. Men det vi kunde konstatera var att efter drygt 2 år, då det kvalitetsarbete som EQT satt in, som handlar om att mäta och utveckla kvaliteten, gav resultat. I dag vet vi precis hur olika enheter lyckas med sina resultat och när vi behöver sätta in åtgärder, säger hon.
Mathias Åström på Lärarförbundet betonar att facket inte har några synpunkter på ägarformen som sådan.
– Men det vill till att de stora ägarna går in med ett långsiktigt perspektiv. Det får inte vara med en utgångspunkt i resultatmaximering som syftar till att kunna kränga aktien dagen efter, säger han.