– Vi är nöjda eftersom vi haft fler deltagare än förväntat. Som projektledare försöker jag att skapa nära relationer med deltagarna och anpassa utbildningen efter vad de vill och behöver lära sig, säger Majid Fard som är en av projektledarna.
Särskilt fokus på Hisingen
Kursen heter Start-up Fasttrack och arrangeras av EU-projektet One stop future shop som erbjuder kostnadsfri rådgivning till företagare i Göteborgsområdet med särskilt fokus på Hisingen. Målet är att fler ska bli självförsörjande och att regionen ska vara en bra plats för företagande och entreprenörskap. Förra omgången hade kursen 21 deltagare och en fjärdedel av dem driver egna företag i dag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Lever inte på järnåldern”
– Många utlandsfödda är frustrerade och känner sig inte som svenskar. Under kursen pratade vi till exempel om myndigheter som hjälper svenska företag och deltagarna undrade om det även gällde dem. Vi förklarade att deras företag är precis som alla andras bara att allting är nytt för dem, säger Majid Fard.
Under den sista kursträffen i tisdags var det dags för deltagarna att sälja in sina idéer till en jury. Först upp på scenen var 26-åriga Alireza Badiee som kom hit från Iran för två år sedan. Hans affärsidé är att sälja så kallat contentmaterial – filmer, animationer och reportage – till företag som de kan använda för att marknadsföra sig i sociala medier.
– Vi lever inte längre på järnåldern utan alla har sina liv i mobiltelefonen. Därför finns ett enormt behov hos företagen att bli mer attraktiva på sociala medier, säger han i ett försök att övertyga juryn.
När han är färdig får han beröm från juryn för sitt entusiasmerande kroppsspråk och de säger att det märks att han verkligen tycker om det han gör. De efterlyser dock en tydligare inriktning – varför ska andra företag anlita just honom och ingen annan? Därefter presenterar de andra deltagarna sina idéer. En person vill bli biodlare och en annan vill starta en restaurang där gästerna själva väljer grönsaker i ett växthus och fiskar i ett akvarium som kockarna sedan tillagar på plats. Efter varje presentation kommer juryn med tips och varnar för potentiella fallgropar.
Fler kvinnor vill starta företag
Det första snabbspåret genomfördes i höstas och projektledaren Samira Savarani är stolt över att de lyckats locka fler kvinnor den här gången.
– Vi har satsat extra på att få unga och kvinnliga deltagare så jag är glad att vi har en tredjedel kvinnor och tolv personer under 30 år, säger hon.
En av dem är 22-åriga Rasha Khoury som vill starta en kommunikationsteater för människor som varit med om svåra händelser. Idén fick hon när hon var en av skådespelarna i Alexandra Pascalidous pjäs ”Alexandras odyssé” och höll en monolog om hur det är att fly från ett krig och mötas av ett stängt Europa.
– Jag kom hit som flykting från Syrien och märkte hur bra jag mådde av att berätta om mina upplevelser för andra, säger hon.
Under kursen har hon fått självförtroendet att tro på sin idé.
– Tidigare har jag tänkt att jag inte kan men jag har lärt mig att det inte behöver vara så svårt att starta ett eget företag. Jag har också förstått vikten av att vara engagerad och våga be om hjälp, säger hon.
Rasha Khoury kom till Sverige för tre år sedan och tycker att företagandet här skiljer sig mot det i Syrien. Här är de flesta anställda men där hon kommer ifrån är det vanligare att människor är egenföretagare och skapar jobb åt sig själva. Nu när kursen är slut ska hon sätta sig och skriva ner sin idé och söka stöd för att genomföra den. Hon hoppas hitta en teater eller ett liknande ställe som kan hjälpa henne att genomföra sin idé.
– Det var inte svårt att komma på en idé men nu måste jag se till att det verkligen händer också, säger hon.