Många svenska män låter redan testa sig på eget initiativ. Men det finns en splittring kring nyttan av testerna som gör att en del läkare och vårdcentraler inte vill åta sig att göra dem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– I föreningen kommer vi i kontakt med alla dem som velat testa sig, men inte fått. Vi får också höra om alla dem vars cancer upptäckts i ett för sent skede. Många dör och andra får leva med försämrad livskvalitet på grund av de skador de har fått, säger Jan Frick.
Han lät själv testa sig för åtta år sedan, efter att ha träffat några män som hade fått prostatacancer.
– Jag hade inga symtom då och hade tidigare inte funderat på att testa mig, säger han.
Testet visade att han hade cancer och efter två operationer med robotkirurgi är han idag symtomfri och utan de biverkningar som kan uppstå.
– Att jag har alla funktioner i behåll beror helt och hållet på att min cancer upptäcktes i ett så tidigt skede, säger han.
”Bra gensvar från politiker”
För drygt ett år sedan presenterades resultaten från Karolinska institutets studie av det nya testet, Stockholm3, som till skillnad från PSA-testerna kunde påvisa vilken cancer som är farlig. Detta fick Provitaes att starta en kampanj för struktured provtagning och förbättrad vård i Skåne.
– Vi uppvaktade samtliga partier i Region Skåne, och fick bra gensvar av alla, säger Jan Frick, som sitter med som
patientrepresentant i den grupp som ska ta fram förslag på hur det skånska prostatacancercentret kan utformas.
Provitaes medlemmar är ute och sprider information om sjukdomen och enligt Jan Frick så har kunskapen om provtagningen ökat.
– Det är många företag som har det som en del av sin företagshälsovård idag, vilket vi tycker är positivt.
Öppnar för privata aktörer
Vad han istället ser som alarmerande är den reaktion som kom efter Socialstyrelsens besked.
– Alla vi som är ordförande för landets 26 lokalföreningar inom Prostatacancerförbundet uppvaktades efter beskedet av en privat vårdgivare, som berättade att de erbjuder tester, säger han.
För den som gör ett PSA-prov på en vårdcentral kostar det 80 kronor. Den privata vårdgivaren erbjuder samma test för 200 kronor. För ytterligare 1 300 kronor kan man också göra Stockholm 3-testet.
– Jag tycker att det är helt förkastligt att den ojämlika vården vi har idag leder fram till att det är människor som ska göra pengar på detta, säger Jan Frick.