Trots att många som söker hjälp vid landets vårdcentraler lider av psykisk ohälsa är det få vårdcentraler som har psykologer anställda. Enligt kritiker beror det bland annat på vårdvalets ersättningssystem. Konsekvensen blir ökat lidande för patienterna. Nu agerar politikerna för att förbättra situationen.
Ungefär var tredje person som vänder sig till primärvården lider av psykisk ohälsa. Den största gruppen sökande är unga under 30 år. Trots behovet är det relativt få vårdcentraler som tillhandahåller legitimerade psykologer vid sina mottagningar. Istället får patienterna träffa läkare eller kuratorer. En undersökning som genomfördes av Psykologförbundet år 2011 visade att nästan hälften av landets vårdcentraler inte hade någon psykolog anställd. Anders Wahlberg, ordförande i Psykologförbundet, tror att det kan ha flera orsaker.
– Dels har man inte sett att det finns ett stort behov. Sedan kan det också vara svårt att få tag i psykologer på mindre orter. Dessutom är vårdvalets ersättningssystem uppbyggt kring 20 minuter långa läkarbesök, vilket gör att det blir olönsamt att anställa psykologer. Behandlingen funkar inte på det sättet, säger Anders Wahlberg.
Han menar att det finns goda skäl att anställa fler psykologer vid vårdcentralerna – de har helt enkelt bättre kunskap vad gäller hanteringen av personer med psykisk ohälsa.
– Det är ju inte så att allmänläkarna förstör. Men det skiljer fem års utbildning, självklart kan en psykolog mer i de här fallen. Det går snabbare att komma fram till vad som är problemet och att sätta in rätt typ av behandling, säger han.
Risk för ökat lidande
Meningen är att personer drabbade av lättare psykisk ohälsa i första hand ska vända sig till just primärvården. När det bara finns allmänläkare på mottagningen kan konsekvensen bli längre – och ibland förvärrat – lidande för patienten, menar Anders Wahlberg. Han får medhåll av Grete Holm Czarnecki, legitimerad psykolog i Örebro. Hon arbetar i huvudsak inom psykiatrin för unga vuxna, men verkar också som konsult inom primärvården.
– Jag tror att det finns en möjlighet att sätta stopp för att psykisk ohälsa förvärras om folk får hjälp på ett tidigare stadium. Och så tänker också patienter som jag träffar, säger hon.
Inga krav på att anställa
Eftersom det inte finns något krav på att anställa psykologer varierar också vårdutbudet beroende på var man bor. I Stockholm satsar man nu på att fler psykologer ska in på mottagningarna. Alla politiska partier är eniga bakom detta, något som framgår av en artikel i Dagens Nyheter från maj i år.
– Alla vårdcentraler kanske inte har underlag för att just anställa en psykolog. Men vi har drivit frågan att fler ska finnas att tillgå och att det ska finnas möjlighet till längre behandlingstider i primärvården. Sedan årsskiftet har vi också förhöjt ersättningarna för psykologinsatser. Förhoppningsvis sprider det sig till resten av landet, säger Rasmus Jonlund, landstingsrådssekreterare för Folkpartiet i Stockholm.
Anders Wahlberg vid Psykologförbundet menar att bristen på psykologer också har som konsekvens att fler söker sig till privata kliniker.
– Det är en otäck tendens. Att få behandling ska ju inte bygga på hur mycket pengar man har, säger han.