– Det viktiga här hos oss är inte hur långt vi går eller när vi går, utan just att vi kommer ut, säger Martin Björk som själv sitter i rullstol och som jobbat på hunddagiset sedan uppstarten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ännu finns bara tre hundar inskriva på dagiset, men det ska bli många fler. Hunddagiset har bara varit öppet sedan i september och är ett projekt som drivs av Bräcke diakoni med finansiering från Allmänna arvsfonden. Förutom att vara en plats där hundar får en meningsfull dag under tiden när mattar och hussar arbetar, så är tanken att personer med fysiska funktionsnedsättningar ska kunna få en chans att göra praktik och ta ett steg närmare arbetsmarknaden.
Har sett de goda effekterna
Projektledare för hunddagiset är Stina Wahl som arbetat som arbetsterapeut och praktiksamordnare, vilket gjort att hon sett hur tuff arbetsmarknaden är för många personer med fysiska funktionsnedsättningar. Men hon har också jobbat med hundassisterad terapi på ett barn- och ungdomsboende och har därmed sett vilka goda effekter en hund kan ha.
– Många människor mår väldigt bra av att få vara nära hundar. Det vet vi. Det var så den här idén om ett hunddagis föddes, säger Stina Wahl.
Arbetet med hunddagiset drog igång för ett år sedan. Under det första halvåret jobbade de med att utveckla konceptet från grunden eftersom det inte finns något liknande i hela landet för just personer med fysiska funktionsnedsättningar. Framförallt fick de tänka på hur lokalerna skulle se ut.
Anpassade lokalerna
– Dels behövde vi förhålla oss till Länsstyrelsens riktlinjer för storleken på hundboxarna, men vi behövde också tänka på att utforma lokalerna för människorna, säger Elin Wikström som också är arbetsterapeut och som varit med i projektet sedan starten.
– Vi behövde exempelvis se till att inte ha en massa trösklar och att ha dörröppningar överallt som är breda nog för någon med permobil, säger Stina Wahl.
Förutom utformningen av lokalerna så är hunddagiset noga med vilka vovvar som får lov att bli kunder hos dem. De får inte vara aggressiva, hanar måste vara kastrerade och alla måste kunna gå i koppel.
– Vi kan inte ta in vilka hundar som helst. De måste dels fungera i hundgruppen, men också med den målgrupp av människor som vi jobbar med. Vi kan inte ha jättestarka hundar här, om man sitter i rullstol skulle man åka med ganska så lätt, säger Elin Wikström.
Totalt består personalen av sju personer där fyra är anställda. Och hittills har intresset varit stort från många människor med funktionsnedsättningar. Så stort att Tribus tvingats säga nej till flera sökande, dels på grund av att de ännu inte har tillräckligt med hundar men också för att många som sökt inte haft just rörelsehinder.
– Det är många med psykiska funktionsnedsättningar som frågar oss, men då säger vi nej eftersom det finns andra hunddagis som vänder sig till dem. Vi måste hålla oss till vår målgrupp, säger Stina Wahl.
Hunddagiset jobbar tillsammans med både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att hitta rätt praktikanter. Några av dem kommer att erbjudas kortare anställningar, andra får komma och göra praktik under minst ett halvår. Dessutom kommer de att kunna få utbildningar relaterade till hundar under praktiken. Grunden är att personerna ska få en stärkt självkänsla för att ta sig vidare ut på arbetsmarknaden.
– Det är så många som fastnar i olika insatser, vi vill istället pusha dem att ta sig vidare. Därför vill vi kunna ge så många som möjligt den här möjligheten, säger Stina Wahl.
En skev arbetsmarknad
Enligt undersökningar som görs årligen på uppdrag av Arbetsförmedlingen är situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar fortsatt tuff. Sedan 2013 har arbetslösheten minskat i befolkningen, men har samtidigt legat kvar på samma nivå för personer med funktionsnedsättningar. Omkring 10 procent är arbetslösa, vilket är fyra procent mer än i befolkningen i stort. Samtidigt är det bara 65 procent som anser sig tillhöra arbetskraften, vilket är 20 procent lägre än i befolkningen.
– Många arbetsgivare har många fördomar om hur det är att anställa någon med funktionsnedsättning. Men i själva verket är många hinder enkla att avhjälpa, säger Martin Björk.
Praktiken på hunddagiset ska vara en möjlighet för många att testa och se hur mycket de orkar med att jobba och i vilken utsträckning de klarar av fysiskt arbete.
– Har man aldrig jobbat tidigare vet man inte sådant. Man vet exempelvis inte om man fungerar bäst på morgonen eller eftermiddagarna, säger Stina Wahl.
Vill förmedla kontakter
Eftersom Tribus har en verksamhet som kretsar kring hundar hoppas de kunna locka många praktikanter med ett stort hundintresse. Det ska i sin tur kunna leda till andra arbeten efter praktiken som har med hundar och djur att göra.
– Tanken är att vi ska kunna förmedla kontakter, kanske om någon vill jobba i djuraffär eller liknande, säger Stina Wahl.
Projektet, som även görs i samarbete med både DHR och Blå Stjärnans djursjukhus, är från början på tre år. Men när pengarna från Arvsfonden är slut hoppas de att verksamheten utvecklas såpass bra att de kan stå på egna ben. Martin Björk, som själv är hundälskare, hoppas att hunddagiset ska bli den språngbräda som så många behöver i dag för att våga ta klivet ut på arbetsmarknaden.
– Här kommer vi att kunna göra skillnad för väldigt många människor, vilket känns väldigt kul. Det fantastiska är att vi kan utveckla både kundernas hundar och praktikanterna, säger han.