BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vårdförbundets Annika Wettergren och Ann-Marie Björk, förtroendevalda och sjuksköterskor, har fått samma signaler från sina medlemmar och kollegor, som i huvudsak är sjuksköterskor. De är alla verksamma på Sahlgrenskatomten i Annedal.
– Det har varit många överbeläggningar, personalen har gått på knäna och det var patienter överallt: i korridorer och i dagrum. Det finns inga ringklockor i korridoren och i dagrummen och som sjuksköterska har man inte samma översikt över patienten, säger Ann-Marie Björk.
Överbeläggningarna har lett till mer övertid, att fler sysslor ska utföras på kortare tid och att de anställda känner sig otillräckliga.
–De har upplevt att belastningen är större än de resurser de har. Det finns personal som har mått dåligt, gråtit och känt sig otillräckliga, säger Annika Wettergren.
Personalbrist
Flera vårdplatser har fått dras in, eftersom det inte funnits tillräckligt med personal schemalagd för att hålla dem öppna, trots att det funnits patienter som behövt dem. Redan under våren krävdes det att avdelningarna hade öppet två extraplatser ändå och under sommaren har överbeläggningen varit ännu större, enligt facken.
– Under sommaren så har det varit mycket fler överbeläggningar, många avdelningar har haft kanske fyra eller fem överbeläggningar per avdelning och ibland mer än så. Det har inneburit att varje medarbetare fått tagit hand om ännu flera patienter än planerat, säger Annika Wettergren.
Facket har hållt extramöten
Facket har tillsammans med arbetsgivaren haft extra möten och skyddsronder flera gånger under sommaren.
– De har lyssnat, men det har fortfarande varit överbeläggningar. De har väl försökt, men sen är det många som söker vård och man kan inte avvisa någon patient. Men man måste börja planera sommaren på ett annat sätt, säger Ann-Marie Björk.
Behov av mer resurser
Utöver överbeläggningen så har patienter också slussats mellan de olika avdelningarna i brist på platser. Anna Johansson är helt övertygad om att patientsäkerheten varit äventyrad i sommar.
– Det har den varit varje dag. Även de som jobbat 30 till 40 år säger att de aldrig varit med om en sådan här sommar. Det finns ingen luft i systemet, säger hon.
Samtidigt som anställda ser ett behov av mer resurser i form att personal ute i verksamheten så har Sahlgrenska ett besparingskrav på sina sjukhus efter fem år av ekonomiskt underskott.
– För de anställda blir det väldigt konstigt när man då går ut och säger att man behöver spara pengar och vara restriktiv med anställningarna. Man behöver ingjuta hopp och arbetsglädje i personalen, säger Annika Wettergren.