– De brukar vara överrepresenterade. Vi kan se att semestervanor är en kraftig socioekonomisk markör. Den som har låg inkomst har mindre möjlighet att resa, och vi ser också att tillgången till fritidshus är lägre, säger Göran Nordström, utredare på SCB.
Att ensamstående har det tuffare än många andra är också något som Stockholms Stadsmission märker av. Innan sommaren hör många av sig för att få hjälp med att kunna åka på någon utflykt, gå på Gröna lund eller bara få råd till glass.
– De som är mest utsatta rent ekonomiskt är ofta ensamstående och särskilt de som också är födda i utlandet. För många finns det inte en chans att kunna åka på semester. De hör av sig till oss för att få ett litet stöd, så att de i alla fall kan köpa glass till sina barn eller ett SL-kort så att de kan åka och bada, säger Erica Sandin, verksamhetschef på Stadsmissionens Unga station.
”Stöd till det mest basala”
De senaste åren har fler än tidigare hört av sig för att få hjälp. Dessutom har behovet förändrats. Stadsmissionen har under lång tid arrangerat kollon för både barn och familjer – men nu handlar förfrågningarna inte bara om att få hjälp med semester utan också om att få hjälp med det mest nödvändiga.
– Vår inriktning har alltid varit att hjälpa till så att barn och unga får möjlighet till aktiviteter under sommaren, men de senaste fem åren har vi sett att många söker stöd för att klara det mest basala, som hyra, mat och el, säger Erica Sandin.
Att ekonomin är svår för många visar också SCB:s siffror. Nästan en femtedel saknar så kallad kontantmarginal. Det innebär att de inte har 11 000 kronor till en oväntad utgift. För ensamstående kvinnor med barn är andelen betydligt högre än så – 65 procent saknar kontantmarginal.
– Det gäller alltså att ha 11 000 kronor utan att låna eller be om hjälp. Gruppen ensamstående mammor är i särklass den som i lägst utsträckning har det. För dem är det inte lätt att ha råd med semester, säger Göran Nordström.
Kvinnor har minst möjlighet
Även om urvalsgruppen bara omfattar de som arbetar åker kvinnor på semester i lägre grad än män. LO har i 30 år sammanställt en rapport utifrån SCB:s siffror om semestervanor bland arbetare och tjänstemän – förra året visade den att 32 procent av arbetarkvinnorna inte åkt på semester.
– Numer är det i hög grad kvinnor som har de tyngsta jobben, och de är också de som har minst möjlighet att resa iväg och vila upp sig, säger Mats Larsson, utredare på LO.
Vill vara i annat sammanhang
Rapporten visar också att skillnaden i semestervanor är stor mellan arbetare och tjänstemän. Bland tjänstmännen var det 14 procent som inte åkt på semester eller haft tillgång till fritidshus – jämfört med 30 procent bland arbetarna.
– Det hänger förstås ihop med inkomstskillnaderna. Klyftorna ökar, och det visar sig i hur vi semestrar. För dem som är arbetslösa är det ännu svårare att kunna åka på semester, säger Mats Larsson.
Då kan en utväg bli Stockholms Stadsmission.
– Att få uppleva något på sommaren och ha något att berätta när man kommer tillbaka till skolan är jätteviktigt. Många vittnar om hur mycket det ger bara att få komma utanför hemmet och vara i ett annat sammanhang. Det bästa vore förstås om vi inte behövdes, men så är det tyvärr inte, säger Erica Sandin.