Läs också: Krock i lagstiftningen sätter låginkomsttagare i klistret
Sluta bada så mycket. Slå av datorn. Dra ner elementet. Tänk på vad du äter.
Kloka råd, men för Lisbeth Forsberg blev de viktigare än
någonsin när hennes barn blev vuxna. Då fick de nämligen sätta sig ner och diskutera hur de skulle ha råd att leva, månad för månad. I de ekonomiska hålen stoppade hon ett snabbt krympande arv.
– Tidigare hade de ju fått betala för sina kläder, prylar, resor till och från de här aktiviteterna för arbetslösa som de deltog i. Nu fick de bidra med mer pengar till annat också.
– Som mamma försöker man ju annars så långt som möjligt att dra in på sina egna behov och ge lite extra till barnen. Men det gick inte längre.
Eftersom Lisbeth Forsberg varit sjukskriven och dessutom utförsäkrad i omgångar så har ekonomin från början varit svajig. Men så länge sönerna inte var vuxna fick hon både bostadsbidrag och bostadstillägg. Det var de pengarna som plötsligt försvann.
Problemet var att Lisbeth i praktiken inte blev mindre försörjningsskyldig bara för att barnen fyllt 18. Först försvann 1 600 när ena sonen ansågs skyldig att bidra till hyran, och sedan ytterligare 1 600.
Sjukersättningen gav henne 6 800 i månaden, pengar som nu skulle räcka till hela familjens boende och andra omkostnader, tillsammans med sönernas aktivitetsersättning.
– De hade inte mer än 3 000 kronor i månaden, de pengarna skulle räcka till allt annat.
”De tog ingen hänsyn”
Sönernas aktivitetsersättning från arbetsförmedlingen motsvarar ungefär riksnormen för hushållskostnader, alltså det som socialtjänsten menar att en vuxen ska klara att leva på efter att bostadskostnaderna är betalda. Så ytterligare bidrag till hyra vore inte ologiskt i familjens situation. Men enligt socialtjänsten kunde sönerna inte få försörjningsstöd ens motsvarande bortfallet för bostadsbidraget, utan att ha särskilda skäl – som att tidigare ha haft eget boende och försörjning i minst sex månader eller ha fyllt 25 år.
– Jag frågade socialtjänsten om de antingen kunde bidra med pengar till deras del av hyran, eller också hjälpa dem med bostad. Men de sa nej eftersom det hade inneburit ”fördyrande av omkostnader”. Socialtjänsten uppgav som anledning att de annars skulle bli försörjningsskyldiga för alla unga som passerade 18-årsgränsen, vilket vore ohållbart.
– Det kan jag förstå, men då tog de ingen hänsyn till att jag inte hade några pengar att försörja dem med.
Förslag: skriv barnen någon annanstans
Om Lisbeth hade hyrt sitt boende hade hon varit berättigad till försörjningsstöd från socialtjänsten själv. Men nu ägde hon sitt hus vilket diskvalificerade henne från det.
– Jag har tur. Jag har anhöriga som har kunnat ställa upp och jag har haft ett arv som jag kunnat använda. Men alla har inte det.
Lisbeth Forsberg är engagerad i Solrosuppropet som startade i protest mot utförsäkringarna av sjuka. Hon har kommit i kontakt med många människor i samma situation och säger att hon bara i sin närmre bekantskapskrets har tre personer som hon vet har drabbats på samma sätt när barnen blivit vuxna. Hon har uppmärksammats på många fler fall än så och fått brev från människor som berättar om hur de säljer allt de kan för att överleva när bidraget försvinner.
En del i den situationen skriver barnen på andra adresser för att slippa inkomstbortfallet och hon funderade själv på den lösningen. Men obehaget inför att försöka ”gömma” sönerna och kunna bli påkommen med fusk var värre än att leva fattigt.
– Fast jag kan säga att jag fick förslag från de mest oväntade håll – nu vill jag inte säga varifrån – om att skriva barnen någon annanstans. Och jag tycker att det är hemskt att många fuskar för jag vet att de inte har något annat val rent ekonomiskt.
Nu har ena sonen flyttat, och den andra har precis börjat jobba och kan täcka upp för sin del av hyran. Så fort han har flyttat ut kommer bidragsnivån för boendet att återställas till 3 200 kronor igen.
– Men egentligen undrar jag om socialtjänsten får göra så. Hade jag orkat bråka mer hade de kanske blivit tvungna att tänka om.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.