– I dag är 13 stycken medlemmar i föreningen. Alla anställda är inte medlemmar men har möjlighet att ansöka. Men nu blir det en ökning med 200 procent och det kommer att bli ett 30-tal anställda, säger Jan Lindgren som är administratör på Professorn och har varit medlem i kooperativet sedan tidigt 2000-tal.
Professorn drivs utan vinstintresse och om det blir några pengar över investeras dem i verksamheten. Det har funnits tankar på att ombilda föreningen till aktiebolag men när kooperativet startades år 2000 var det för att personalen på en nedlagd kommunal förskola ville skapa egna arbetstillfällen. Därmed skulle aktiebolagsformen strida mot grundsyftet med Professorn, säger Jan Lindgren.
– Vi såg också nackdelar i diskussionen som är i samhället om de stora vinsterna. Vi ville inte dras in i den och vi har som policy att vi inte har några vinstsyften.
Dålig kunskap
Lars Lindkvist är professor vid Institutionen för organisation och entreprenörskap på Linnéuniversitet och forskar kooperativa lösningar. Han menar att kunskapen rent allmänt är dålig om hur det fungerar när personal gemensamt äger och driver en verksamhet.
– Problemet är att personalkooperativ inte lyfts upp som ett alternativ till offentligt och privat huvudmannaskap. Det har funnits allt för lite kunskap, säger Lars Lindkvist.
Han är en av författarna till boken Tillsammans: en fungerande ekonomisk demokrati som undersöker hur produktion av varor och tjänster kan organiseras på ett demokratiskt sätt. Lars Lindkvist menar att de blev överraskade om de fördomar som finns om vilka som ska driva kooperativ.
– Det som förvånar oss är själva utgångspunkten. Tjänste-företag drivs ofta i denna form. Advokatbyråer, juristbyråer, reklambyråer. Där är alla delägare. När man tänker på serviceföretag, omvårdnad eller arbetarindustri tänker man att de inte har kompetensen, säger Lars Lindkvist.
Han ser många fördelar i de kooperativ han studerat, inte minst att pengarna går tillbaka till verksamheten och används till kompetensutveckling istället för att delas ut som vinst till aktieägare. Det kan finnas ekonomiska fördelar även för personalen som ju alla är delägare.
– Om det finns utrymme lämnas ofta en månadslön tillbaka i samband med jul eller semester. Det såg vi hos många. Då fick man tillbaka i förhållande till vilken lön man hade, säger Lars Lindkvist.
Han framhåller också att personalinflytandet blir större i kooperativ och att det kan ha positiv effekt exempelvis genom att medlemmarna ”väljer” sin chef. Professorn i Umeå är en liten förening och det gör att det är lätt att ha löpande dialog tycker Jan Lindgren.
– Alla har jobbat jättelänge och alla som velat gå in i föreningen har haft möjlighet till inflytande. Allt är en dialog om hur man driver verksamheten som förskolechefen har med personalen, säger Jan Lindgren.