Kommunen har i dagsläget ansvaret för drygt 100 ensamkommande flyktingbarn. Ett 50-tal är placerade på boenden i kommunen medan resten är utplacerade i andra kommuner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har inte haft platser för alla barn vi har blivit tilldelade att ta emot. Boendet på Bredsjögården är en följd av att vi vill ha fler av de ensamkommande barn vi har ansvar för i kommunen. Det blir lättare att följa upp placeringarna och handlägga ärendena om barnen finns i Hällefors, säger socialchef Ingrid Holmberg.
Boendet på Bredsjögården har kommunen lagt ut på entreprenad och det är Hero Sverige AB som redan driver asylboendet där som också kommer att driva hemmet för ensamkommande barn. Hällefors kommun betalar 1 800 kronor per barn och dygn för att ha barnen placerade där. Avtalet löper på två år.
– Även om det är vi på kommunen som är huvudman så bekostas boendet av staten under dessa två år, säger Ingrid Holmberg.
Skogsbrynet ska bli boende
Det är fastigheten som heter Skogsbrynet och som ligger lite avsides från Herrgården som blir hem för de ensamkommande barnen.
– Det gör att vi kan ha vissa gemensamma aktiviteter som till exempel fotbollsmatcher med de övriga på asylboendet eller enskilda aktiviteter när det är bättre. Vi har erfarenhet från vårt asylboende på Gålsjöbruk i Västernorrland där vi på ett liknande sätt har vanligt asylboende bredvid boende med ensamkommande barn. På boendet i Bredsjö ska vi anställa mellan tio och elva personer på heltid och det kommer att finnas personal där dygnet runt, säger Harry McNeil, vd för Hero Sverige.
Socialchef Ingrid Holmberg förklarar att det har varit överbeläggning på Solrosen, som är det hem för ensamkommande som ligger i gamla Gillersgården mitt i Hällefors. Det boendet är anpassat för 23 barn plus 5 platser i utslussningsverksamhet, men det har periodvis varit över 30 barn där. Det nya boendet i Bredsjö är bland annat tänkt för att avlasta Solrosen.
– Det är omöjligt att säga hur många ensamkommande barn som vi i kommunen i framtiden kommer att bli tilldelade av staten att ta emot. Antalet beror givetvis på hur trycket mot våra gränser utvecklar sig, men jag tror att det blir fler i framtiden. Boendet på Bredsjögården är ett sätt att möta dessa framtida behov, säger Ingrid Holmberg.