Leonard Axel Jägerskiöld, som var chef för Göteborgs Naturhistoriska museum på 1920-talet, samlade in runt 40 000 artprover ur haven Skagerrak och Kattegat under sin livsgärning. Den faktan har legat till grund för en ny rapport som publicerades i tidskriften Marine Biodiversity. En rapport med mycket nedslående resultat för haven.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sedan Jägerskiöld gjorde sina prover har 60 procent av alla arter försvunnit, och 75 procent har fått ett kraftigt minskat bestånd. Studien har gjorts i samverkan mellan det Svenska artprojektet, Göteborgs universitet och Naturhistoriska museet i Göteborg.
Kerstin Johannesson är professor vid Göteborgs universitet i marin ekologi. Hon säger att det inte går med säkerhet att säga vad utvecklingen beror på, eftersom studien inte gått in på detta.
– Det är dock förmodligen flera faktorer som samverkar: Övergödning, trålfiske och gifter i miljön. Det är mycket som har hänt med haven under de senaste 70 åren så man kan nog misstänka en blandning av olika faktorer.
Men den gemensamma nämnaren är mänsklig aktivitet?
– Man kan inte helt utesluta att det finns naturliga orsaker. Men så stor påverkan på så kort tid – det är svårt att förstå som en naturlig orsak. Det är ändå en ganska omfattande förändring som har uppmätts.
Kerstin Johannesson menar att studie visar att människans moderna liv nu nått ner till havsbotten.
– Havet inte längre är den jungfruliga, naturliga miljön det var för 70 år sen.
Exakt vilken påverkan utveckligen kommer att ha på människan beror på hur man ser det, menar Kerstin Johannesson.
– Havet kommer inte bli dött eller improduktivt för att de här ganska ovanliga arterna försvinner. Det är snarare de vanliga arterna, som ändå överlever, som står för de funktionerna. Men det är ju ett varningstecken för att saker händer i havet. Vi kanske måste uppmärksamma även vad som händer med de vanliga arterna. Bestånden försämras, det blir förre organismer och det blir färre individer av fiskarter. Det är kanske mer allvarligt för det mänskliga samhället, för det får en direkt effekt på våra möjligheter att få mat ur havet.
Hur skulle man kunna stoppa utveckligen?
– Det är att köpa miljömärkt fisk som kommer från säkra bestånd, att åka mindre båt och bil med fossila bränslen. Man kan cykla, ro, paddla kanot och göra alla dessa nyttiga saker som vi lata moderna människor inte alltid tycker att vi hinner.