Totalt opereras 90 procent av dem, varav två tredjedelar med bröstbevarande kirurgi.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Omkring 30 procent av patienterna behöver ta bort hela bröstet, berättar Irma Fredriksson, sektionschef på bröstkirurgen vid Karolinska sjukhuset i Solna.
Någon sammanställd statistik över det totala antalet kvinnor i Sverige som genomgått en bröstrekonstruktion efter att de tvingats operera bort sina bröst finns inte. Men 2015 genomgick tio procent av de kvinnor som opererade bort sina bröst till följd av bröstcancer en så kallad omedelbar bröstrekonstruktion. Det är nästan en dubblering från år 2008, visar statistik från Regionala cancercentrum (RCC). Irma Fredriksson tror det beror på att tillgängligheten för ingreppen har ökat i hela landet.
– Vården har fördelats ut på fler händer och tekniken har spridit sig över landet, säger hon.
Större andel i Stockholm
De regionala skillnaderna är dock stora. Medan nära 30 procent genomförde en omedelbar bröstrekonstruktion i Stockholm var motsvarande andel bara två procent i Göteborg.
– Vi vet inte riktigt varför skillnaderna är så stora, men misstänker att det har att göra med lokala behandlingstraditioner och tillgången till kompetens inom bröstkirurgi, säger Irma Fredriksson.
– Men att genomföra en bröstrekonstruktion är långt ifrån riskfritt för patienten. Omkring tio procent av alla kvinnor som går igenom en bröstrekonstruktion får komplikationer som leder till att protesen måste tas bort. Framförallt handlar det om infektioner i området där bröstprotesen har satts in. En annan komplikation som kan uppstå är kapselbildning, vilket innebär att kroppen bildar en hård och stram hinna runt det främmande materialet (bröstprotesen), som ger upphov till tryck och svåra smärtor.
– Den stora boven i dramat är tidigare strålbehandling, vilket förhöjer komplikationsrisken avsevärt. Bland dem som har fått strålbehandling är det upp till en fjärdedel som behöver ta bort sin protes inom fem år. Men även om vi känner till att en patient har strålats går vi ibland med på att rekonstruera brösten eftersom många är livrädda för att leva utan bröst. Det kan vara så viktigt för en del kvinnor att de hellre avstår från all behandling för sin bröstcancer om den innebär att de måste leva helt utan eller med bara ett bröst, säger Irma Fredriksson.
Idag har alla kvinnor i Sverige som vill få sina bröst rekonstruerade rätt att få det genom den skattesubventionerade sjukvården.
– Om man tycker att ens livskvalitet blir starkt påverkad och därmed vill få sina bröst återskapade så har man all rätt till det. Vår utgångspunkt är att detta ska vara ett fritt val för varje enskild kvinna, säger Irma Fredriksson och förtydligar att bröstrekonstruktionen helst ska genomföras omedelbart, det vill säga i samband med att bröst och cancertumörer opereras bort.
– Det är en stor fördel, dels för att patienten slipper leva utan bröst och dels för att vi kan använda befintligt skinn och muskelvävnad vid bröstrekonstruktionen. Ingreppet blir mindre avancerat än om man gör det senare.
Avråder ni någon gång från att genomföra en bröstrekonstruktion?
– Ja, om vi inte tror att det är onkologiskt säkert, det vill säga om vi tror att rekonstruktionen kan innebära att tumören inte säkert kan tas bort, exempelvis om den växer i huden eller bröstkorgens muskulatur. Vi avråder oftast vid tidigare strålbehandling, vid kraftig övervikt och vid annan sjuklighet. Det är ett större och mer komplicerat ingrepp då man rekonstruerar sina bröst, i jämförelse med om man inte gör det. Men vi lägger ned mycket tid på att informera om alla risker och om hur ingreppet går till, säger Irma Fredriksson.