BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Exakt hur stora summor vill inte polisen gå in på av utredningstekniska skäl, men det ska finnas enskilda fall där det handlar om över 100 000 kronor. Polisen vill heller inte gå in på huruvida det kan finnas medbrottslingar till den häktade mannen. Det kommer ta ett antal månader innan åtal kan väckas.
Utspridda över hela landet
Anledningen till att häktningen sker i Göteborg är att polisens CIRCA-grupp, som arbetar med att sammanställa brott mot äldre och se om det finns seriebrottslighet inblandat, ligger i Göteborg. En del av brotten har begåtts i Göteborg, men de har varit utspridda över hela landet.
Håkan Carlsson är chef för gruppen. Han menar att det här brottet står ut från många av de andra brott som gruppen utreder.
– Dels är mängden anmälningar exceptionellt. Men framförallt är det hänsynslösheten som gärningsmannen visat mot sina offer. Många av de äldre mår fruktansvärt illa. Man kan ju tänka sig själv om man skulle få ett sådant besked, att man har en livhotande sjukdom. När man sen upptäcker att man blivit lurad mår man ju inte bättre, säger han.
Men även om brottet är exceptionellt så är det inte unikt. Bedrägeribrott eller stölder mot äldre är vanligt förekommande. Bara under 2016 anmäldes tusentals brott mot äldre: 4722 intrång i bostad, 2480 fickstölder och 1704 bedrägerier.
– Innan jul hade vi en liga som utgav sig för att vara ett barnbarn som behövde pengar och som på så sätt fick de äldre att lämna ifrån sig bankuppgifter och pinkoder, Håkan Carlsson.
Lurar sig in i hemmet
Andra vanliga typer av bedrägerier mot äldre är personer som lurar sig in i hemmet.
– Man säger att man kommer från hemtjänsten, att man ska laga tv:n eller ber om vatten. Sen stjäl man smycken och pengar. Annan vanlig form är att man kräver betalt i någon form av kortläsare och då får både kortuppgifter och pinkod.
Enligt Håkan Carlsson finns det även fall där gäng tittat på koden när någon handlat och sedan snott kortet för att ta ut pengarna från bankomaten.
Det finns en tydlig trend kring brotten mot äldre mellan 2015 och 2016. Antalet inbrott och fickstölder minskade kraftigt, samtidigt gick bedrägerierna upp under perioden. Men bedrägerierna har avmattas något under 2017, vilket Håkan Carlsson hoppas tyder på ett trendbrott.
– Förhoppningsvis är det vårt och polismyndighetens förebyggande arbete som ger effekt. Vi har en samverkan med Brottsofferjouren och pensionärsorganisationer. Här i region väst är vi också ute i mån av tid och håller föreläsningar. Det, tillsammans med medial uppmärksamhet, har gjort de äldre mer vaksamma och därför lyckas man inte lika bra med sina bedrägerier.
Flera av de inblandade avtjänar just nu långa fängelsestraff, vilket också bidrar till att denna typ av brott minskar.