Efter att landshövdingen Rose-Marie Frebran inlett dagen tog Yvonne Hirdman, professor i historia, till orda.
Att vara man är att inte vara kvinna. Det är maskulinitetens första lag, sade Hirdman i sitt föredrag som kretsade kring vad maskulinitet är och hur den uppstår.
Hon frågade sig om det fanns en risk med att en försvagad norm kan innebära en förgrovad maskulinitet.
Under dagen talade olika forskare och jämställdhetsarbetare om män med makt. Om chefer inom näringslivet, män i trafiken, rotary-klubbar, mäns historiska makt och om vägar till förändring.
Viktigt arbete mot mäns våld
Anna Lindqvist från organisationen Män för jämställdhet, som tillsammans med Örebro läns landsting och länsstyrelsen i Örebro, ordnar konferensserien Maskulinitet i förändring, talade om organisationens arbete. Normer kring kön och genus påverkar och begränsar även mäns och pojkars tillvaro och det är viktigt att inkludera män i jämställdhetsarbete. Att jobba mot mäns våld är den största och viktigaste uppgiften.
Förebilder engagerar fler
Kristina Dybeck, projektledare för Bergslagsspelen, är en av de få från norra länet som har kommit till konferensen. Hon tror att den dåliga uppslutningen kan bero på att kommunerna saknar resurser att skicka personal.
– Det borde finnas rikstäckande resurser för sådant här arbete, säger hon.
Bergslagsspelen är ett projekt i de fyra kommunerna i norra länsdelen och tanken är att människor ska mötas över kommungränserna men också att deltagarna ska komma från olika grupper i samhället vad gäller såväl etnicitet och ålder som kön. Oftast är det fler flickor än pojkar som deltar i kulturaktiviteter men Kristina berättar att de har fått med ganska många pojkar och män i de aktiviteter som har varit, till exempel i Bergslagsdansen i Södra Hyttan och på ett kulturläger för skolbarn i Järnboås. Ett sätt att få med fler unga män är att engagera någon som blir en förebild för andra.
– Det gäller att hitta den som vågar vara först och genom sin upplevelse får med andra, säger Kristina.
Projekt för unga mäns hälsa
Joakim Waern är teaterpedagog på kulturskolan i Hällefors och han har precis dragit igång en grupp för unga män. De arbetar med fysisk teater för att öka hälsa och välmående. Det var han själv som kom med idén och med stöd från Anna Henriksen, kultur- och fritidschef i Hällefors kommun, och Natasha Anderberg som är folkhälsoutvecklare i norra länsdelen har han kunnat förverkliga den i ett projekt. Joakim går samtidigt en kurs som ordnas av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF. Män för jämställdhet är med och ordnar kursen. Temat är unga, maskulinitet och våld. MUCF jobbar med våldsprevention på uppdrag av regeringen. Joakim menar att våldsprevention och hälsa går hand i hand.
– Friska män använder sig av mindre våld, säger han.
Han hoppas på att kunna fortsätta jobba med maskulinitet och hälsa i nya projekt framöver.
Det personliga engagemanget är en viktig drivkraft för förändring enligt föreläsarna under konferensen i Örebro. Men panelen som avslutar dagen tycker samtidigt att det krävs ett helhetsgrepp ute i verksamheterna. Annars är risken stor att arbetet med dessa frågor bara sker där det finns engagerade individer.
– Vi måste se till att det inte bara blir eldsjälar som driver projekt.