BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I hela sitt forskarliv har hon rört sig i cancersfären. Det började med en avhandling om vuxna personer med leukemi och ”som på ett bananskal” halkade hon sedan in på bland annat forskning kring bröstcancer och prostatacancer.
– Det är ju typiskt kvinnliga och manliga cancrar, så då har det blivit så att jag även tittat på det här med hur cancern påverkar sexualiteten.
Förr ansågs män som drabbades av cancer vara mera lösningsinriktade, fokuserade på överlevnaden, medan kvinnorna ansågs vara mera känslomässigt inriktade. Något Carina Berterö inte alls har funnit belägg för i sina studier. Tvärtom. Den känslomässiga reaktionen är lika oavsett om du är man eller kvinna, menar hon. Både män och kvinnor reagerar först med en stark oro inför cancerbeskedet.
– Man blir medveten om sin dödlighet. Det är det mest tydliga. Man är kanske mitt i livet och har mycket omkring sig och fullt upp att leva och så helt plötsligt kommer det här. Ska jag dö? Jag har inte tid att dö nu. Jag vill inte. Det blir ofta reaktionen.
Kvinnor mer negativ självbild
Men det finns också inslag i de känslomässiga reaktionerna som skiljer män med prostatacancer från kvinnor med bröstcancer. Bland annat hur självkänslan och självbilden påverkas av sjukdomen. Där påverkas kvinnorna ofta mer negativt än männen.
– För kvinnorna så är en bröstcancerdiagnos och en behandling mer synlig. Det kan vara en orsak, men också att de känner att det påverkar deras kroppsbild och identitet. Har du opererat bort ett bröst eller om du får olika stora bröst så syns det. Bland män som drabbas av prostatacancer så syns däremot inte det. Och om det gör det så är det inte förrän väldigt sent i sjukdomen.
Även sexualiteten påverkas av cancern. Och där ser det också lite olika ut för hur män och kvinnor reagerar.
– Kvinnor känner oftare att de blir oattraktiva. Om de är yngre och får bröstcancer så påverkas de av faktumet att de kanske inte kan få barn, och att de kan hamna i klimakteriet för tidigt. Männen å sin sida kan förknippa sjukdomen med sin manlighet. Att inte vara riktigt lika viril och kanske behöva en hel del hjälpmedel för att klara det sexuella.
Prata om känslor
Att män inte vill prata om känslor, medan kvinnor har lättare för det, som flera gamla studier menar, det håller däremot inte Carina Berterö med om alls.
– Män har pratat minst lika mycket om känslor som kvinnor har gjort i mina studier. Och jag tycker att det är befriande och positivt. Det känns mycket bättre att tänka att vi är människor och vi är olika som människor än som män och kvinnor, och att det är det man ska se till mer i vården.