Åsa Wilén är ett levande exempel på hur viktigt det är att gå på mammografiundersökningen. Själv har hon i princip gångavstånd till sjukhuset i Sunderbyn utanför Piteå och kunde göra undersökningen på en lunchrast. Om resvägen hade varit längre tror hon att hon hade skjutit upp besöket.
– Det var snöstorm den där dagen som jag hade fått tid. Och jag minns att jag tänkte att jag skulle boka om tiden och gå när det var varmare. Men jag hade så nära att jag for ändå, säger hon.
En klassfråga
Att hon tog sig till sjukhuset den där snöiga vinterdagen förra året var avgörande. Vid screeningen upptäcktes att hon hade bröstcancer och hon opererades bara några veckor senare. I dag är hon fri från cancern. Sjukdomen upptäcktes tidigt och hon slapp cellgifter och strålning.
– För mig var det livsavgörande att jag fick den där screeningen. Man vet att 12 procent av alla kvinnor får bröstcancer. Det är ju jättemånga. Hade det varit 12 procent av alla män, nog jäklar hade det funnits en mammografibuss i varenda by.
Hon är orolig för hur det ska bli när många kvinnor nu får lång resväg för att undersökas.
– Du måste ta ledigt hela dagen och det är inte alla som har möjlighet till det. De kanske inte har råd. Även om screeningen är gratis så kanske man inte har råd att vara borta en dag från jobbet. Det är en klassfråga.
Både S och M står bakom beslutet att ta bort bussarna. Vad vill du säga till politikerna?
– Det är så viktigt med närhet till vården. Annars blir det ett a-lag och ett b-lag i Norrbotten. De som bor vid kusten får all service. Men vill du bo i inlandet då får du ta dig till servicen för egen maskin. Så borde det inte vara. Det handlar ju om att rädda liv.
Bara informera räcker inte
Enligt Linda Frohm (M) kommer regionen att satsa på informationskampanjer för att få kvinnor att ta sig till mammografin. Men Åsa Wilén är tveksam till den strategin.
– Man kan ju inte informera bort ett avstånd. Jag tror det har väldigt liten betydelse hur mycket de informerar. Bussen måste komma och vara på plats, säger hon.
Hon säger också att hon funderat på frågan om kvalitet, och att undersökningarna som ges på sjukhus är bättre än de som bussarna erbjuder.
– Nog är det bättre att man får fara till en mammografibuss, även om kvaliteten är lite sämre, än att man inte får någon undersökning alls. Så himla dålig kan den inte vara. Den har ju funkat i flera år.