Det blir effekten när bröstundersökningarna i Norrbotten flyttar in på regionens fem sjukhus. Flytten beskrivs av regionrådet Linda Frohm, (M) som en miljonsatsning för att få den absolut bästa tekniken. Men samtidigt blir tillgängligheten sämre för många när de två mammografibussarna, som blivit för gamla, tas ur bruk. Kvinnor i Arjeplog och Arvidsjaur kommer att behöva resa till Piteå. Sträckan Arjeplog-Piteå är 21 mil enkel väg.
Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet, är orolig att färre kommer att genomgå screeningen nu.
– Det är inte rimligt med det inkomstbortfall och de reskostnader som blir. Screening infördes tidigt i Sverige och den är kostnadsfri. Men nu blir den inte gratis, utan oerhört kostsam för dem som tvingas ta ledigt från jobbet och behöver färdas långt, säger hon.
Statistiken visar att personer i socioekonomiskt utsatta områden avstår från screening av bröstcancer i större utsträckning än andra. 2016 kom en avhandling från Mälardalens högskola som visade att även avståndet spelar stor roll. De som hade längre än fyra mil till mottagningen gick mer sällan. Inför valet 2018 drev Bröstcancerförbundet frågan att det ska finnas mammografibussar i de delar av Sverige där undersökningen inte kan göras inom 10 mil från bostaden eller arbetsplatsen.
Prioritera tid och pengar
Susanne Dieroff Hay tror att beslutet att ta bort bussarna i Norrbotten kommer att slå extra hårt mot redan utsatta grupper.
– Om jag har en dålig ekonomi så måste jag prioritera vad jag ska använda pengarna till. Och ska jag dessutom lägga pengar på någonting som jag inte ens är säker på vad det ger mig. Går vi till utlandsfödda är det ännu mer komplext, det är inte alltid de förstår varför de ska undersöka sina friska bröst. Att då ha lång restid och dessutom behöva ta ledigt från jobbet, det kommer inte att ske, säger hon.
Enligt regionrådet Linda Frohm är det en liten grupp kvinnor som får längre att resa.
– Den absoluta majoriteten kommer inte att få längre att resa. Cirka 89 procent har ungefär samma sträcka som innan, sedan är det några stycken som får mycket längre till undersökningen, säger hon.
Bussarna står just nu utanför sjukhusen i Kalix och Piteå och tar emot screeningpatienter i väntan på att utrustningen inne på sjukhusen ska bli klar. Linda Frohm säger att en av bussarna kommer att vara kvar i väntan på att det nya upplägget utvärderas, och det skulle kunna bli så att den uppdateras och framöver kan serva de kvinnor som har lång resväg.
– Vi kommer att utvärdera det här, för det får inte bli så att man väljer bort sin screening, säger hon.
Vad ska ni göra för att det inte ska bli så?
– Jag tror att det är jätteviktigt med informationskampanjer och att man verkligen inom hälso- och sjukvården trycker på vikten av det här när man träffar människor. Men också i sociala medier och andra medier, säger Linda Frohm.
Socialdemokraterna ställer sig bakom beslutet att ta bort bussarna, men regionrådet Anders Öberg (S) håller med Linda Frohm om att det behövs en uppföljning.
– Innan den sista bussen försvinner så behöver man ha gjort en uppföljning och sett hur utfallet blivit. Vad har det inneburit för de orter där vi inte varit med bussen? säger han.
Hellre buss än inte alls
Susanne Dieroff Hay tycker att det är bra att mammografimottagningar nu ska öppna på de fem sjukhusen i regionen, men tror att bussarna behöver bli kvar i någon form i en region med så stora avstånd som Norrbotten.
– Bussarna är en lösning för de områden som ligger långt ifrån sjukhusen. Det blir ju väldigt ojämlikt om man ska ta bort alla möjligheter att göra mammografi på mindre orter, säger hon.
Politikerna motiverar beslutet med att undersökningarna på sjukhuset är av bättre kvalitet än vad som kan erbjudas även i den mest moderna bussen.
Vad är din bild av skillnaden i kvalitet mellan vad sjukhusen kan erbjuda i jämförelse med bussarna?
– Alla bröst ser inte likadana ut. 10 procent av dem som undersöks har mycket täta bröst och det kräver kompletterande undersökningar. Där har sjukhusen möjlighet att använda ny forskning som till exempel röntgen med kontrast. Det blir svårt i en mammografibuss. Men hellre en undersökning i mammografibussen än ingen undersökning alls.