Du var en av panelmedlemmarna när lokal trygghet och brottsbekämpning debatterades under Järvaveckan. Vad är det som missas i debatten om utsatta områden?
– Väldigt ofta missar man hur viktiga de riktade insatserna är. Man pratar ofta om vad som behöver göras men sällan om vad som görs, och vilka resultat man faktiskt får och kan dra lärdom av. Jag tycker också att civilsamhället underskattas i debatten. Vi har en otrolig kraft att nå ut till medborgarna för de har en väldigt hög tillit till civilsamhället. Jag skulle vilja se att civilsamhället oftare bjuds in i diskussioner med kommuner och myndigheter.
Din organisation Mamma united jobbar med att skapa tryggare områden med hjälp av mammor. Har ni lyckats?
– Ja. Vi lyckas med att få föräldrarna att förstå hur viktig deras roll är. Vi jobbar inte bara med det, utan att stärka kvinnans egenmakt för att kunna påverka sin och sina barns livssituation. Men då måste vi också hjälpa kvinnorna att förstå vilken kunskap de behöver och vilka myndigheter de behöver ha tillit till för att påverka sin livssituation. Når vi inte ut med samhällsviktig information till en väldigt viktig målgrupp, då skjuter vi över målet.
Har du ett bra exempel på när polisen fungerar lokalt?
– Det funkar bra när polisen är ute och vandrar i områdena. När jag växte upp hade vi närpolis som man sprang och hämtade reflexer hos. Jag tror att vi behöver återgå till att polisen är ute mer i områdena. I bland annat Bäckby, Sigtuna, Vallsta, Märsta är polisen ute på skolorna och träffar barn och ungdomar. Jag tror att det är nyckeln till framgång att ha polisen och andra aktörer ute i områden som verkligen behöver det för att skapa relationer och kroka arm. Visa att vi gör det här tillsammans.