Den 1 mars 2016 infördes anvisningslagen, en lag som tvingar Sveriges kommuner att ta emot nyanlända. För Malmös del innebär lagen att drygt 400 personer ska placeras i staden under 2018.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Detta tycker Malmös starka kvinna Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är orättvist. Hon poängterar att många nyanlända nyttjar sin rätt att själva välja var i Sverige de vill flytta enligt Eget boendelagen (Ebo), och att de ofta väljer Malmö.
– Den nya lagen tar inte i tillräckligt stor utsträckning hänsyn till de som redan har flyttat till en kommun enligt Ebo, säger Katrin Stjernfeldt Jahmmeh till Aftonbladet.
Hennes utspel har lett till en tävling i vem som kan agera hårdast mot nyanlända. Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) kontrade bara några timmar senare och sa att Malmö inte borde ta emot några nyanlända över huvud taget, varken via anvisningslag, Ebo-lagen eller i form av anhörighetsinvandring.
– Malmö har en allvarlig integrationskris. Malmö behöver ha en riktig flyktingpaus. Mitt besked som moderatledare i Malmö är att vi behöver ha en riktig paus från allt flyktingmottagande. Inte bara den lilla del som S nu pratar om, säger han till Sydsvenskan.
”Förmätet utspel”
Katrin Stjernfeldt Jammeh kallar Tegnhammars utspel ”förmätet”, men duckar själv på frågan om Malmö borde jobba för att få en ”riktig flyktingpaus”.
– Vi får ingen förändring om vi säger att några kommuner helt ska slippa. Poängen är att systemet ska vara rättvist. Då får man göra en bedömning vad som är rättvist, säger hon till Sydsvenskan.
– Ebo-lagen har sedan tidigare varit hårt kritiserad av den socialdemokratiska ledningen i Malmö. I nuläget bor det över 4 000 nyanlända i Malmö och de flesta har flyttat dit med stöd av Ebo. Malmös politiska ledning menar att lagen leder till trångboddhet och social misär då många nyanlända flyttar in hos släktingar i för små lägenheter eller blir utnyttjade av kriminella och oseriösa bostadsuthyrare.
Etableringsminister Ylva Johansson (S) har efter Malmöpolitikernas utspel försvarat anvisningssystemet och säger till Ekot att det är för tidigt att säga hur många flyktingar som kommer att anvisas till Malmö nästa år.