De flesta elever saknade praktikplatser. I de få fall där praktikplatser erbjudits uppges innehållet ha varit undermåligt. Efter Skolinspektionens beslut att stänga programmet valde Thorengruppen att avveckla hela skolan och därmed lämna ytterligare 56 elever utan gymnasieplats.
Den andra skolan är Tau hantverksskola, där Skolinspektionen i december drog in tillståndet efter att en inspektion visat på allvarliga brister i undervisningen. Enligt skolans egen dokumentation antingen riskerade eller hade 92 procent av de 105 eleverna underkända betyg i ett eller flera ämnen. Lärare ska också ha uppgett att det funnits stora kunskapsbrister bland eleverna som inte fångats upp och att de som lärare inte kunnat ge eleverna det stöd i undervisningen som de behövt.
Inte hoppfulla
Malmö stad kräver nu att Tau hantverksskola betalar tillbaka 16,8 miljoner kronor i ersättning och att Thoren Innovation School betalar tillbaka 15 miljoner kronor –pengar som betalats ut för undervisning som visat sig vara undermålig.
– Vi har egentligen ingen större förhoppning om att få tillbaka de här pengarna, eftersom det inte finns någon sådan bestämmelse i nuvarande regelverk, utan vi gör det här mer som ett politiskt utspel för att markera att det här inte är okej, säger Sara Wettergren.
– Det här har inneburit mycket extraarbete för oss anställda på kommunen, men framför allt har det ju gått ut över de unga som undanrycks sin trygghet och nu ska ha nya lärare och skolplatser. Det är inte rimligt.
”Rycker på axlarna”
Det hon reagerar kraftigast på är att skolorna trots upprepad kritik inte haft någon åtgärdsplan – att man inte ens försökt bättra sig.
– Om man läser Skolinspektionens rapporter är det anmärkningsvärda inte att det funnits brister, för det finns det i många kommunala skolor med, men då får man se till att göra något åt det, alltså sätta in en åtgärdsplan. Det uppseendeväckande är att man år efter år bara verkar ha ryckt på axlarna åt problemen, säger Sara Wettergren.
Även fast de indragna tillstånden och nedstängningen av skolorna innebär merarbete för de anställa på Malmö kommun med att finna nya skolplatser till de som nu står utan anser hon att det är bra att Skolinspektionen äntligen sätter ned foten.
– De här skolornas misskötsel har ju gått ut över ett antal unga som inte fått den utbildning de blivit lovade, säger Sara Wettergren.
Och skattebetalarna som inte fått vad de betalat för?
– Absolut, skattepengar man cashat in utan att göra vad man ska med. Men det värsta tycker jag ändå är att man spelat med ungas framtid, unga som varit väldigt sårbara och behöver extra stöd och trygghet, men inte har fått det. Det är det jag ser mest allvarligt på.