Men det är Malmö som reportrarna i det israeliska tv-teamet från Kanal 12 beskriver. De två journalisterna, den ena kanalens Europa-korrespondent och den andra reporter i de palestinska områdena, skildrar Sveriges tredje största stad i två 20 minuter långa tv-reportage inför stundande Eurovison-finalen i början av maj.
Det är närmast en krigszon som beskrivs. En dystopisk stad som helt tagits över av den muslimska befolkningen och där hatet mot Israel och judar överskuggar allt.
Tv-teamet följer med en propalestinsk demonstration. De går runt i Rosengård och på Möllan, visar bilder på palestinska flaggor och antiisraeliskt klotter.
– Vi vill slakta Israel, säger exempelvis en man på Möllevångstorget.
De pratar med judar i Malmö som berättar om hur tioåriga skolbarn utsätts för grova trakasserier och möts av Hitler-hälsningar endast för att de är israeler.
Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Nima Gholam Ali Pour hävdar i ett klipp att de propalestinska demonstrationerna i Malmö ”öppet stödjer Hamas” och att han själv sett att det förekommit insamling av pengar till förmån för både Hamas och Hizbollah på demonstrationerna.
Journalister blir bespottade
Journalisterna blir även bespottade av en man i en demonstration när det framkommer att de är israeler.
Mannen, som heter Ali Jehad och är fotograf och människorättsaktivist, förklarar sig för Expressen.
– Jag stod vid sidan av när kameramannen gick mot mig och armbågade mig rakt in i revbenen. Jag tryckte bort kameran och spottade mot honom. Han närmade sig mig och svor, på arabiska, säger han.
Han hävdar också att tv-reportaget är hårt vinklat och agendadrivet.
– De israeliska journalisterna fick vad de var ute efter. De är extremt selektiva med vad de väljer att visa världen, och de har en väldigt tydlig agenda, säger Ali Jehad till Expressen.
Påståendena förnekas av Alon Hen Shani, talesperson för tv-kanalen, som menar att reportrarna arbetade ”öppet och sakligt”.
”Problem med antisemitism”
Från Malmö stads sida vill man inte kommentera reportagen i israelisk tv.
– Ett så stort evenemang som Eurovision medför stort intresse och spridning i alla typer av press och media. Att kommentera medias arbete är dock inte kommunens uppgift, säger Per-Erik Ebbeståhl, direktör på Malmö stad, till Dagens ETC.
Han sammanfattar kort tankarna kring synen på Malmö och hur arbetet mot antisemitismen ser ut.
– Malmö, som tyvärr många andra städer, har problem med antisemitism. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är för Malmö stad att leva upp till mänskliga rättigheter som är till för alla. En viktig grundprincip för oss är att i vår stad ska ingen utsättas för diskriminering. Malmö ska vara en trygg och säker stad för alla. Därför kraftsamlar vi arbetet mot rasism i staden med ett långsiktigt arbete. För att nämna ett exempel har vi ett mångårigt samverkansavtal mellan staden och den judiska församlingen. Det handlar om konkreta åtgärder för att öka den judiska gruppens trygghet och säkerhet, säger Per-Erik Ebbeståhl.
Kommundirektör: Finns inget hot
En scen ur tv-reportaget som fått stor uppmärksamhet är när det israeliska tv-teamet smygfilmar en bönestund i en moské då ett par vakter utanför varnar för att komma på Eurovision då ”de kommer spränga det” eftersom ”israeler är där”.
– De kommer bomba. Snälla säg inget till någon, säger männen i gula varselvästar till den dolda kameran.
– Mina föräldrar jobbar och bor där i närheten och deras jobb har sagt åt dem att inte gå dit under två veckors tid för att det kan explodera, fortsätter en av vakterna utanför moskén.
Per-Erik Ebbeståhl kommenterar:
– Vi beklagar att det sprids felaktig information om hotbilden kring Eurovision. Vi utgår från information från polisen, den aktuella hotbilden är att det inte finns ett hot mot Eurovision, men skulle den komma att förändras kommer polisen att uttala sig om det, säger han.