I sin anmälan har de två organisationerna ställt frågan om det är förenligt med yttrandefriheten som både är grundlag i regeringsformen och genom europakonventionen att förbjuda tiggeri, men också om en tiggerilag är diskriminerande mot romer.
När Hfd i december beslöt att det inte fanns något hinder för kommuner att förbjuda tiggeri innebar det att den vilande frågan i Malmö blev aktuell igen. Domen i Hfd som är högsta instans för sådana här frågor i Sverige fick snabbt kritik för att den bara tog upp den formella frågan om kommuners rätt att införa ordningsstadga och inte berörde yttrandefriheten eller diskriminering.
John Stauffer på Civil Rights Defenders:
– Vi menar att frågan borde utredas i domstol nu när Hfd inte gjorde det. Det är ju dels frågan om yttrandefriheten men vi menar att en tiggerilag också är diskriminerande mot romer eftersom den träffar ett proportionellt hög andel romer.
Ulrik von Essen, en av domarna i utslaget i Hfd säger till Dagens ETC:
– Vi ansåg inte att det var befogat att ta upp regeringsformen eller fri och rättigheter.
Borde ha skyldighet
Människorättsorganisationer som Amnesty, Human Rights Defenders och romska organisationer var mycket kritiska över att domstolen bara tog den formella delen om kommunernas rätt att besluta om ordningsparagrafer.
– Jag förstår inte hur de kunde undvika att ta upp yttrandefriheten, säger Johanna Westeson på Amnesty. De borde ha en skyldighet att göra det.
Anders Matsson är den domare som handlägger målet på förvaltningsdomstolen i Malmö:
– Jag kan inte med säkerhet säga att vi kommer att ta upp ärendet, det finns formella skäl som ska vara uppfyllda, säger han till Dagens ETC. Jag kan inte föregripa behandlingen av ärendet.
Vilka skäl skulle kunna hindra en prövning?
– Efter att Högsta förvaltningsdomstolen har behandlat frågan handlar det fortfarande om det finns behov av en prövning. Men också formalia som att de klagande kommer från domstolens område så att de har rätt att begära behandling.
Men eftersom de formella kraven är uppfyllda och Hfd valde att inte behandla de frågor som människorättsorganisationerna begärt prövning av tycks det inte finnas någon anledning att inte ta upp frågan?
– Jag har inlett skriftväxling och Vellinge kommun har svarat, deras svar har skickats vidare till anmälarna.
Hur lång tid det kommer att ta att behandla frågan i förvaltningsdomstolen och att komma fram till en dom vill inte Anders Matsson spekulera i, men ”det handlar minst om månader”.
Enligt praktiskt taget alla experter ingår det i yttrandefriheten att man har rätt att be andra om hjälp, men det kan göras undantag av vissa speciella skäl.