– Det finns redan i dag invånare i Malmö från 169 av de länder som är med i FN. Varför inte försöka locka hit de 24 som saknas? Malmö blir då först i världen med att ha alla FN:s medlemsländer representerade, säger han.
Tvivlade aldrig på idén
Det tog fem år för idén att börja gro, där problemet var hur den skulle kunna förverkligas. Men att det var en bra idé som förtjänade att genomföras var något som Finnur Sverrisson aldrig tvivlade på.
– Malmö är redan en fantastisk plats att bo på och kan bli ännu bättre. Att samla människor från så många nationaliteter kommer att gagna alla här, både människor och företag, och leda till ökad kreativitet. Jag blir pappa snart och vill verkligen att mitt barn ska få växa upp i världens mest globala stad, säger han.
Resultatet har blivit en stiftelse som fått namnet Little big Malmö. Finnur Sverrisson har knutit till sig ett par kollegor och kommer själv att jobba heltid med projektet under de kommande ett och ett halvt åren. Pengarna för att genomföra idén kommer från Malmöbor och Malmöföretag, som har bjudits in att delta genom att köpa andelar.
Kontakten har gått oväntat snabbt
Pengar har börjat rulla in sedan projektet nyligen sjösattes på allvar. Det har dessutom uppmärksammats av media i Sverige, USA, England och Island. Oväntat snabbt har initiativtagarna dessutom börjat få kontakt med personer från de aktuella länderna, som säger sig vara intresserade av en flytt.
– Folk har hört av sig från flera länder. Bland dem finns länder som Brunei, Maldiverna och Tuvalo, som är platser vi trodde det skulle vara svårt att nå fram till. Det visade sig att Malmöborna verkligen har ett internationellt nätverk. Sedan vårt projekt började bli uppmärksammat har Malmöbor själva bidragit till att sprida information om det till folk de känner i de länder som är aktuella.
I det mjukstartpaket som stiftelsen erbjuder dem som vill flytta hit ingår allt från betald resa, hjälp att fixa boende och sysselsättning till cykel och biljetter till kulturupplevelser.
Men kan ni verkligen lova att de som vill komma hit verkligen får stanna?
– I det vi erbjuder ingår att vi genom våra nätverk ordnar jobb eller skola för de som vill flytta hit. Tanken är att de ska vara delaktiga i samhället från dag ett. De kan då söka visum för att komma hit antingen som studenter eller för att arbeta.
Ni har dragit igång projektet samtidigt som världen upplever den största flyktingvågen på mycket lång tid. Ni tycker inte att det är märkligt att locka hit nya invånare på det här sättet samtidigt som så många flyr för sina liv?
– Nej, tvärtom. Jag tror att alla kan tjäna på det här. Genom att samla människor från alla länder i en stad så bidrar vi till att göra världen till en bättre plats.