Malmös rödgröna koalition behåller makten i kommunfullmäktige. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet går framåt, samtidigt som Fi tar sig in i kommunfullmäktige med drygt tre procent av rösterna. Socialdemokraterna backar något och förlorar ett mandat enligt preliminära siffror men är fortfarande största parti med god marginal.
– Vi har tappat till Vänsterpartiet på några håll men gått fram på andra. Vi är fortfarande klart största parti. Med tanke på hur trenden ser ut med småpartier som går framåt i hela landet tycker jag vi gjort ett bra val, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), finanskommunalråd.
Första valvinsten
Det är hennes första valvinst sedan hon tillträdde som finanskommunalråd förra året. Föregångaren Ilmar Reepalu styrde staden i 19 år i sträck och hade en mycket dominerande ställning i lokalpolitiken.
– Under de 19 åren han han självklart bygga upp massa relationer och en stark position. Men jag känner ett starkt stöd trots att jag bara suttit i ett år. Under valkampanjen har måna kommit fram för att diskutera och heja på, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Vilka blir det viktigaste frågorna att driva under mandatperioden?
– Min utgångspunkt är att Malmö ska fortsätta vara attraktivt så både människor och företag flyttar hit. Sedan är utmaningen att jobba så att alla Malmöbor får ta del av den framgången. Det handlar både om det sociala och hur man fysiskt planerar staden, så att segregationen bryts, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Oklart i regionen
I det skånska regionvalet, motsvarande landstingsvalet, blev resultatet långt ifrån lika tydligt som i Malmö. Klart är att Sverigedemokraterna gjorde ett mycket starkt val och att den styrande styrande femklövern bestående av allianspartierna och Miljöpartiet förlorar sin majoritet.
– Så är det även om inte allt är kristallklart för det finns ingen tydlig vänstermajortiet. Det är inte så att S vunnit med sin röda allians så nu får vi se vad som händer, säger Pia Kinhult (M), regionråd.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lyckades tillsammans samla 37,8 procent av rösterna enligt det preliminära resultatet. Även om man skulle samarbeta med Miljöpartiet räcker inte det för egen majoritet. Henrik Fritzon (S) regionråd, kommer nu att söka samarbete över blockgränsen.
– Vår bedömning är att vi i S kan bilda någon form av styre. Miljöpartiet är en naturligt samarbetspartner i detta och det är dem vi i första hand kommer ta upp diskussion med. Sedan kommer vi att diskutera med ytterligare något av de borgerliga mittenpartierna, säger Henrik Fritzon.