Andelen ensamkommande flyktingbarn som fastnar i drogmissbruk ökar.
På beroendemottagningen Maria Malmö har andelen ensamkommande som söker behandling ökat stort det senaste året.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
År 2015 handlade det om ett 15-tal ungdomar, förra året var siffran uppe i 40. En stor del av ungdomarna började med droger efter att de kommit till Sverige. För att stävja utvecklingen drog Malmö stad i gång projektet PID – Preventiva insatser mot droger. Syftet har varit att öka kompetensen på området, utveckla metoder för att hjälpa barnen och utveckla det förebyggande arbetet. All kunskap har nu samlats i en handbok för personalen. Ett problem är den stora personalomsättningen på boenden för ensamkommande flyktingar.
– Just därför var det viktigt att få detta på pränt. Vi har också bildat en referensgrupp som ska jobba drogförebyggande på boendena, som förvaltar kompetensen. Allt fler i Sverige har dessutom börjat efterfråga detta eftersom vi var först ut i Sverige, säger Maria Wallander, socionom som arbetat med projektet, till ETC Malmö.
Ökning även i Stockholm
I Stockholm larmade trygghetsvärdar och lokalpolis nyligen om ett utbrett heroinmissbruk bland ensamkommande i de nordvästra förorterna. Utvecklingen återspeglas på Maria ungdom i Stockholm.
– Det kom in betydligt fler ensamkommande ungdomar för behandling 2016 än året innan, säger Kerstin Annerborn, forskningskoordinator på Maria ungdom i Stockholm.
Redan i våras rapporterade tidningen Accent att en eller ett par ensamkommande flyktingbarn varje dag sökte hjälp för sitt missbruk på Stockholmsmottagningen, att jämföra med ett barn i veckan innan det stora antalet flyktingar anlände hösten 2015. Många av ungdomarna missbrukar tunga droger, som opiater.